Elkezdődött a kisebbségi választás

2011.01.09. 08:01 Módosítva: 2011.01.09. 16:40
Az országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai, 9180 elektor szavazhat 1577 szavazókörben, hivatalos eredmény mégis csak szerdán várható.

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a települési és országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán - közölte vasárnap reggel fél 7-kor az Országos Választási Iroda vezetője. Délután háromra azonban az elektorok háromnegyede már leadta szavazát, ezért a szavazókörök többsége már bezárt.

A választásban érintett 1 577 szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Bács-Kiskun megyében is mind az érintett 43 településre eljutott még szombaton az újranyomtatott cigány kisebbségi szavazólap, így itt sincs akadálya a voksolásnak. A szavazólapokat azért kellett szombaton újranyomtatni, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a cigány kisebbség területi listájára az egyik korábban arról törölt jelöltet.

A választáson a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai, 9 180 elektor vehet részt. A kisebbségi választás idején nincs kampánycsend. 
Az elektor a területi és országos választáson egy listára szavazhat. Az "ikszelés" után az elektor a szavazólapokat a kisebbség megnevezésével ellátott borítékba helyezi, amelyet a választási bizottság előtt lévő urnába dob.

A választási bizottság legkésőbb vasárnap este 7 órakor lezárja a szavazást, a területi választási bizottság a szavazás másnapján, hétfőn bontja fel a borítékokat és számlálja össze a szavazatokat, a leadott szavazatok arányában kiosztja a mandátumokat és megállapítja a területi választás eredményét. A területi bizottság összeszámlálja az országos listákra adott szavazatokat is, erről részeredmény-jegyzőkönyvet állít ki.

Az országos választás részeredmény-jegyzőkönyvei a 19 megyéből és a fővárosból kedden érkeznek meg az Országos Választási Bizottsághoz, amely szerdai ülésén megállapítja a kisebbségi választás országos eredményét.

Az egymással versengő kisebbségi szervezetek listái szavazatarányosan kapnak mandátumot, a listán szereplő jelöltek a listán elfoglalt helyük sorrendjében szereznek mandátumot.