A Lungo Drom tarolt az országos cigány önkormányzati választáson

2011.01.10. 21:23
A rendkívül magas részvétellel lezajlott vasárnapi választás nem hivatalos eredménye szerint 37 mandátumot szerzett az 53 tagú országos cigány önkormányzatban a Lungo Drom, míg Kolompár Orbán pártja 16-ot. A hivatalos eredményeket szerdán állapítják meg.

Az Országos Választási Iroda (OVI) honlapján hétfő este összesítették a vasárnapi országos kisebbségi választások nem hivatalos eredményeit. Az eredményeket hivatalosan az Országos Választási Bizottság állapítja meg szerdán, és ezt követően lehet jogorvoslatért a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni. A választásra jogosult elektorok (olyan személy, aki tagja települési kisebbségi önkormányzatnak) 98,36 százaléka vett részt a kisebbségi választáson vasárnap. Az MTI az OVI este nyolc órai - 100 százalékos feldolgozottságú - adatai alapján alább ismerteti az országos választások várható eredményét.

A bolgár kisebbség 21 tagú önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kapta meg az összes mandátumot.

A cigány kisebbség 53 tagú országos önkormányzatában a Lungo Drom 37, míg a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma 16 mandátumot kapott. Kolompár Orbán, az MCF és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a roma érdek-képviseleti szervezet székházában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: gratulálnak Farkas Flóriánnak és az általa vezetett Lungo Dromnak, és a következő négy évben "kemény és határozott, de konstruktív ellenzékként" kívánnak tovább dolgozni a cigányságért. Kolompár szerint nem voltak túlzottan optimisták a választási eredményeket illetően, mert "egy politikai malőr" miatt 27 jelöltjüket nem vették nyilvántartásba, míg a rivális Lungo Drom 53 jelölttel indulhatott. A 27 MCF-es jelöltet azért nem vette nyilvántartásba az OVB, mert nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk, és az elutasításról szóló döntést a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta.

A görög kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület 11, míg a Görög Ifjúsági Egyesület 10 mandátumot szerzett.

A horvát kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - valamennyi mandátumot a Magyarországi Horvátok Szövetsége kapta meg.

A lengyel kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület 16, míg a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete 5 mandátumot kapott.

A német kisebbség 37 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület kapta valamennyi mandátumot.

Az örmény kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában az Arménia Népe Kulturális Egyesület 3, a Kilikia Kulturális Egyesület 4, az Örmény Kultúra Barátainak Erzsébetvárosi Egyesülete 2, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesület 5 és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 7 mandátumot szerzett.

A román kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete 11, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége 10 és a Budapesti Román Egyesület 4 mandátumot kapott.

A ruszin kisebbség 25 tagú országos önkormányzatában Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége 12, a Rukisösz 7, a Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület és a Ruszin Kulturális Egyesület - Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 6 mandátumhoz jutott.

A szerb kisebbség 21 tagú országos önkormányzatában a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, míg a Srpski Forum Egyesület listája 6 mandátumot kapott.

A szlovák kisebbség 29 tagú országos önkormányzatában a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója 15, míg a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet - Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központja - Dél-Alföldi Szlovákok Szervezete listája 14 mandátumot szerzett.

A szlovén kisebbség 15 tagú országos önkormányzatában - egyedüli indulóként - a Magyarországi Szlovének Szövetsége kapta az összes mandátumot.

Az ukrán kisebbség 21 tagú önkormányzatában a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület 13, míg a Kijevi Rusz Magyarországi Ukrán Hagyományőrző Egyesület 8 mandátumot kapott.