Megszüntették a nyomozást a pécsi Expo Center ügyében

2011.01.10. 19:17
Lezárult a Páva Zsolt pécsi polgármester feljelentése nyomán indult nyomozás a pécsi Expo Center ügyében. A nyomozók szerint nem történt bűncselekmény.

Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség a napokban a 3 milliárd forintos és sokak által elhibázottnak tartott pécsi Expo Center beruházás ügyében. A nyomozók a projekt rendelkezésre álló dokumentumainak áttanulmányozása és tanúk meghallgatása után arra jutottak, hogy nem történt hűtlen kezelés.

A vizsgálat Páva Zsolt, Pécs polgármesterének tavaly márciusban tett feljelentése nyomán indult. A fideszes politikus azután tett felejelentést, hogy megismerte a 2006-ban átadott, de évek óta üresen álló vásárközpont építési körülményeit vizsgáló eseti önkormányzati bizottság jelentését.

A grémium egy, a Pécsi Újság internetes portál által nyilvánosságra hozott dokumentumban megnevezte az elhibázottnak tartott beruházás lehetséges felelőseit és büntetőeljárások indítását javasolta. Az 59 oldalas jelentésben Toller Lászlót, Pécs volt szocialista polgármesterét, Kelemen Lászlót, a városi vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építészt és Kukai Tibor tervezőt név szerint is említették. "Nem bűnbakokat keresünk, hanem azokat a valódi felelősöket, akik sorozatos hibákat követtek el Pécs történetének egyik legszomorúbb beruházása során, milliárdos veszteséget okozva a pécsieknek és a városnak" – indokolta lépését Páva Zsolt.

A bizottsági jelentés szerint az Expo Center aránytalanul túlméretezett projekt volt, alapvetően hibás és téves koncepción alapult, a helyi piaci viszonyokat, az országos és nemzetközi trendeket nem reálisan értékelték. Toller László "erőltetett politikai célból eredően egy ábrándképet akart a siker szimbólumaként feltüntetni, amely sem a város, sem a vagyonkezelő teherbíró képességéhez nem igazodott" , állt a jelentésben.

Bachman Zoltán akkor, a jelentés napvilágra kerülése után nevetségesnek nevezte, hogy egyesek azt állítják, miszerint a tervezés, illetve az építés terén nem jártak el gondosan, holott minden hatósági engedélyt megkapott az ingatlan. Azt mondta: az üresen álló Expo Centert meg se próbálták használni. "Az, hogy a menedzsment szervek egymás ellen dolgoztak, s nem szerveztek programokat, már nem a mi hibánk" – egyezte meg az építész, aki jelezte, Kukai Tiborral együtt etikai vizsgálatot kezdeményeztek maguk ellen, hogy tisztázzák szerepüket az ügyben. Az MTI hétfőn úgy értesült, hogy az etikai vizsgálat lezárult, és az nem állapította meg az építészek felelősségét.