Zuschlag megtanulhatta volna, hogy nem szabad lopni

2011.01.11. 12:51
Elkezdődött Zuschlag János másodfokú tárgyalása, melyben az ügyész az ítélet súlyosbítását, a védelem pedig annak enyhítését akarja elérni. Az egykori szocialista képviselőt bilincsben vezették a tárgyalóterembe. A tizennegyedrendű vádlott ügyét paranoid személyiségzavara miatt elkülönítették.

Az elsőfokú ítélet súlyosbítását kérte Horányi Miklós fellebbviteli főügyész Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselő és társai másodfokú tárgyalásának első napján a Szegedi Ítélőtáblán.

Első fokon Zuschlag Jánost nyolc és fél év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték bűnszervezetben elkövetett, folytatólagosan elkövetett csalás, "Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése", bűnpártolás és magánokirat-hamisítás miatt. Az összesen tizenhat vádlott közül tizennégyet elítéltek, csak a tizenhatodrendű vádlottat mentették fel. Az ítélet ellen az ügyész és a védelem is fellebbeztek.

Zuschlag bilincsben

A keddi tárgyalásra a Zuschlag Jánost bilincsben vezették be, a többi vádlott szabadlábon van, ők maguk jöttek be a bíróságra. A tárgyalás kezdete után néhány perccel a bíró kivezényelte a fotósokat és operatőröket a teremből.

A hét naposra tervezett tárgyalás első napján végül csak Horányi Miklós vádbeszédéig sikerült eljutni, a védők ugyanis indítványozták, hogy az ő perbeszédeik csak szerdán kezdődjenek, amit a bíróság el is fogadott. Zuschlag János ügyvédje azt mondta, a fejében már megvan a perbeszéd, de néhány dolgot még tisztázni kell.

Horányi Miklós vádbeszédében elmondta, nem könnyű teljesen függetlenítenie magát a társadalmi körülményektől és a sajtótól, ennek ellenére az ügyészség csak a tényekkel foglalkozott. “Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság alapos munkát végzett” - mondta Horányi Miklós. Kisebb hiányosságok ugyanakkor vannak szerinte az ítéletben. Az ügyész súlyosabb, illetve börtön helyett fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbítaná az első-kilencedrendű vádlottak büntetését.

Viselni kell a következményeket

“A vádlottak komoly, értelmes emberek, nyilván gyerekkorukban megtanították, hogy lopni, csalni nem illik. Ha mégis, akkor viselni kell a következményeket” - mondta Horányi Miklós, aki szerint emberileg érthető, hogy a vádlottak nem értik a bűnszervezet kategóriát, de a törvény alapján tetteik megfelelnek ennek.

A bíróság ismertette a Zuschlag által benyújtott számlákat és hitelszerződéseket is, melyek vagyona törvényes forrását igazolnák. Az első nap további eredménye, hogy a tizennegyedrendű vádlott, F. Gábor ügyét elkülönítették, mert ügyvédje szerint paranoid személyiségzavara van, ezért már egy másik ügyben is megszüntették ellene az eljárást.

Nem volt együttműködő

A 2010 márciusában lezárult perben a Bács-Kiskun megyei bíróság több mint kétszáz tanút hallgatott meg. A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, Zuschlag nem volt együttműködő, vallomásában csak azt erősítette meg, amiről úgy gondolta, már nem érdemes tagadni.

Súlyosbító körülménynek számított, hogy a bűncselekményeket országgyűlési képviselőként követte el. Lados István másodrendű vádlottat, aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését, két év börtönre ítéleték.

Zuschlag János egy 2005-ben indult rutinvizsgálat után keveredett csalás és más bűncselekmények gyanújába. A vádirat szerint civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, amely 2000-2006 között (tehát az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején) pályázatokon szerzett pénzt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, annak jogutódjaitól, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramtól és a fővárosi önkormányzattól.

Az ítéletet az Indexnek nyilatkozó büntetőjogászok eltúlzottnak tartották, és azt mondták, a bíróság így akarhatott példát statuálni.