Kártérítés az amfetaminnal hamisan vádoló rendőrök miatt

2011.01.12. 16:56
Egymillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akit hamisan vádoltak meg rendőrök amfetamin birtoklásával több mint tíz éve. A TASZ által képviselt férfi személyes tárgyai közé maguk a rendőrök rejtették el bosszúból a kábítószert.

"Közel 11 év után szolgáltatott igazság egy fiatalambernek, aki rendőri bosszú áldozata lett" – áll a Társaság a Szabadságjogokért (Tasz) jogvédő civil szervezet szerdai közleményében. A Fővárosi Ítélőtábla keddi jogerős ítéletében egymillió forint és kamatai, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert négy rendőr hamisan vádolta meg kábítószer birtoklásával a TASZ ügyfelét.

A fiatalember 1999. júliusában a Trafó nevű budapesti szórakozóhelyen mulatott, az esti órákban éppen ott tartott razziát a BRFK. A férfi igazolta magát, de feltett néhány kérdést a rendőrség eljárásával kapcsolatban, mire a falhoz vágták, megbilincselték, bántalmazták és előállították a IX. kerületi kapitányságra. Ott pedig - legnagyobb megdöbbenésre - másnap amfetamin birtoklásával is meggyanúsították, foglalta össze a történteket a TASZ.

A közel hat évig tartó büntetőeljárás során bizonyítani lehetett, hogy a kábítószer a vele egy időben előállított más embereké volt, és bosszúból rakták a TASZ ügyfelének személyes tárgyai közé. Az intézkedésről hamis tartalmú rendőri jelentéseket készítettek, melyeket az eljáró rendőrök számos alkalommal hamis tanúzással tartották fenn, írja a TASZ. A felmentést követő újabb két év elteltével a rendőröket hamis vád bűntette miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, előzetesen mentesítve őket a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. A fiatalember az eljárás által okozott kár megtérítését és nem nyilvános elégtétel adását kérte a BRFK-tól, amely kezdetben még polgári jogi felelősségét is vitatta.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kedden az anyagiak mellett magánlevélben megfogalmazott bocsánatkérésre is kötelezte a rendőrséget. Fazekas Tamás, a TASZ eljáró ügyvédje szerint "mintegy 10 és fél év után a bíróságnak köszönhetően helyreállt az igazságszolgáltatás rendje: az ártatlan ügyfelet felmentették, a bűnös rendőröket elítélték, és végül most a sérelmet is kárpótolták". "Ugyanakkor rengeteg pénzt spórolt volna az állam akkor, ha legalább a hosszú évek alatt benyújtott panaszokat nem utasítják el, vagy akár peren kívül megegyeztek volna az ügyféllel, mindenféle kérés és kereset nélkül" – tette hozzá.