Szabad lerasszistázni a rendőrséget

2011.01.12. 12:07

Bűncselekmény hiányában felmentették azt a magánszemélyt, aki a szombathelyi rendőrkapitányság épülete előtt „Számolják fel a rasszista rendőrséget!”-transzparenssel egyszemélyes tüntetést tartott 2009 májusában.

A rendőrség becsületsértés miatt büntetőeljárást indított, mert a tüntető személy véleményét sértőnek találta. Az eljárásban a TASZ képviselte a tüntetőt.

A bíróság nem a tüntető kijelentésének igazságtartalmát vizsgálta, azaz, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt mérlegelte, hogy a közpénzből működő rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e.

A bíróság úgy döntött – mivel demokratikus jogállamban mindenkit megillető, alkotmányos alapjog a véleménynyilvánítás szabadsága -, hogy a rendőrség köteles az ilyen kijelentéseket tűrni.

A döntés már decemberben megszületett, de az írásos végzés és indoklás kedden érkezett meg.

„A TASZ szerint ijesztő az a világ, amelyben a közhatalom határozza meg az őt ért kritika határát. A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg. ” – jelentette ki dr. Szigeti Tamás, a TASZ munkatársa.