Közeleg az újinfluenza-járvány

2011.01.12. 14:28 Módosítva: 2011.01.12. 16:29
A szakemberek javasolják, hogy aki teheti, ismét oltassa be magát influenza ellen. Nagy-Britanniában már ötvenen haltak meg a H1N1 okozta szövődményekben. A kismamák és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

Újinfluenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát, ő a H1N1 vírus ez évi első áldozata Magyarországon, jelentette be Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa.

A férfi - aki az év első hetében vesztette életét - az úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást, és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülését követően néhány napon belül meghalt.

Paller Judit országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: felgyorsultak az események, nagyon hamar a H1N1 vírus járványméretű jelenlétről számolhatnak be Magyarországon.

Kétszer annyi beteg

Szokásos influenzajárvánnyal állunk szemben, jelenleg a járvány kezdeténél tartunk, mondta az országos tiszti főorvos, aki felhívta a háziorvosok figyelmét arra, hogy az oltóanyag beszerezhető, és szóljanak azoknak, akiknek mindenképpen ajánlott annak beadása.

Magyarországon a múlt év 52. hetében csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Ehhez képest viszont az év első hetében a duplájára nőtt a megbetegedések száma, mintegy 12 600 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez még a járványküszöb alatt van, az ugyanis egy héten belül 15 ezer megbetegedést jelent.

Az influenza, illetve az influenzaszerű tünetek miatt a kórházi felvételek száma is megkétszereződött. Jelenleg negyven embert ápolnak ilyen tünetekkel kórházban. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és hét embernél volt szükség gépi lélegeztetésre. Az intenzív ellátást igénylő betegek nagy része felnőtt volt.

A betegek csaknem fele 15-34 év közötti, 29 százaléka pedig középkorú. A gyermekek és a 60 év feletti betegek aránya 11-12 százalék. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint az első héten megerősített tizenkilenc új esettel együtt a fertőzöttek száma huszonnyolcra nőtt.

Ajánlják az ismétlést

Azoknak a rizikócsoportba tartozóknak, akik az előző szezonban is beoltatták magukat, mindenképpen ajánlják, hogy ismételjék meg az oltást.

Csohán Ágnes kiemelte, Magyarországon 2,5 millióra tehető azoknak a száma, akiknek meg kellene kapniuk a védőoltást. Példaként említette, hogy közülük a 65 év felettiek mindössze a negyede lett beoltva mostanáig.

A vírus területi eloszlását tekintve közölte, hogy az orvoshoz fordulók száma csak Csongrád megyében csökkent, a többi megyében nőtt. Az oltóanyag területi felhasználása eltérő. A legkevesebben Hajdú-Bihar megyében, míg a legtöbben Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében kérték a Fluval-AB típusú védőoltást.

Európában a 48. héten hirdették meg az influenzaszezon kezdetét. A múlt év végéig szóló statisztikák szerint folyamatosan nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma, valamint a betegség területi lefedettsége is.

A H1N1 nem változott

Európában jelenleg a 2009-es influenza A (H1N1), valamint az influenza B vírusa a domináns.

Az Egyesült Királyságban - ahol várhatóan a héten tetőzik a járvány - mostanáig a H1N1 vírussal összefüggésben ötven halálesetet regisztráltak. Az áldozatok döntő többsége rizikócsoportba tartozott, voltak köztük várandós nők, súlyosan elhízottak. A H1N1 vírus nem változott.

A járvány nyugatról kelet felé terjed. A Magyarországgal határos közép- és kelet-európai országokban még alacsony arányban, szórványosan fordult elő a vírus, Ukrajnában pedig (az egyébként kisebb arányban előforduló) B vírus terjed. Tehát ilyen szempontból Magyarország keletről és nyugatról is veszélyeztetett.

Az OEK adatai szerint 2009-es év 21. és a múlt év 20. hete között a pandémiás H1N1 variáns által okozott, ismertté vált megbetegedések száma 2162, míg az influenzavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma 134 volt.