Bűzbe, zajba költöztették az óvodásokat

2011.01.13. 10:42
Egészségre káros környezetbe költöztették a budapesti Szent Korona Általános Iskola és Óvoda óvodásait, amikor az intézmény az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen közelébe került - derül ki a a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa jelentéséből.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint a XV. kerületi Mozdonyvezető utcai óvodában a zaj- és a légszennyezettség magasabb az egészségügyi határértékeknél.

Az ombudsman azután indított vizsgálatot, hogy a XV. kerületi önkormányzat úgy döntött: az Ozmán utca óvoda ingatlanát értékesítik, a gyerekeket pedig átköltöztetik a Mozdonyvezető utcai intézménybe. Ugyanis felmerült, hogy a gyermekek egészséges környezethez való alkotmányos joga sérül, mert olyan környezetbe kerültek, ahol nem biztosíthatók számukra egészséges feltételek. A közoktatási törvény szerint az önkormányzat akkor szervezheti át intézményét, ha az adott szolgáltatásról továbbra is megfelelő színvonalon gondoskodik.

Fülöp Sándor megállapította, az óvodát érintő átszervezés előtt az önkormányzat nem tárta fel az ingatlanra jellemző környezetminőségi paramétereket. A 2008. évi fenntartói határozat anélkül született meg, hogy a képviselő-testület vizsgálta volna, milyen környezeti körülmények közé kerülnek a gyermekek.

Az ombudsman állásfoglalásában felhívta a figyelmet: az önkormányzat döntése az átszervezésről környezet-egészségügyi szempontból megalapozatlan volt, és sérült az egészséges környezethez való alkotmányos jog.

A vizsgálat fényt derített arra is, hogy a volt Ozmán utcai óvoda ingatlana - noha a Mozdonyvezető utcai óvodához hasonló távolságra van az autópályától - a mellette elterülő parknak köszönhetően a környezetterhelés szempontjából jobb körülményeket biztosított a gyermekeknek. Tény az is, hogy az Ozmán utcai óvoda épületének műszaki állapota miatt nem volt elengedhetetlenül szükséges az átszervezés.

Fülöp Sándor megállapította azt is, hogy a közoktatási intézmények elhelyezésére vonatkozó szabályozást módosítani kell. Ezért jogalkotási javaslattal fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához. Az ombudsman indokoltnak tartja, hogy ahol lehetőség van az egészségügyi előírásoknak megfelelő helyen oktatási intézmény alapítására, ott a kedvezőtlen település-földrajzi jellemzőkkel bíró területeken ne legyenek elhelyezhetők új intézmények.

Az ombudsman azt ajánlja a XV. kerületi önkormányzatnak, hogy keresse a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda átköltöztetésének lehetőségét. Addig is az óvoda zajszigetelésének további javítása elengedhetetlenül szükséges, mert várhatóan a forgalom növekedésével a zajterhelés is növekszik. Az ombudsman szükségesnek tartja az óvoda levegőminőségének rendszeres ellenőrzését és a gyermekek szüleinek tájékoztatását.  Az országgyűlési biztos kezdeményezte, hogy a polgármester indítson belső vizsgálatot az átszervezés idején hivatalban levő jegyző és az átszervezéssel megbízott önkormányzati tisztségviselők munkajogi felelősségének tisztázására - áll a közleményben.

A XV. kerületi önkormányzat illetékesei nem akartak reagálni az ombudsman megállapításaira.