16 milliót követel a Maltól egy devecseri férfi

2011.01.13. 16:42 Módosítva: 2011.01.13. 16:43
Újabb kártérítési per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon. Egy devecseri lakos összesen 16 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követel a cégtől.

A tárgyaláson a felperes nem jelent meg, keresetét Róna András ügyvéd adta elő. Eszerint október 4-én a zagytározó gátjának átszakadása során a vörösiszap elöntötte a 61 éves férfi házának udvarát és pincéjét, emiatt azóta is elviselhetetlen szag és por terjeng körülötte és vele élő 89 éves, beteg édesanyja körül.

Az alperes szerint a mérgező anyagokat kibocsátó iszap mindkettőjük egészségét rombolja, ezért arra kérte a bíróságot, hogy nem vagyoni kártérítésként 3 millió forint, a tönkrement háza miatt pedig 13 millió forint vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezze a szerinte fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytató alperes céget.

Nincs pénzük költözni

A felperes keresetlevelében kitért arra: legalább ideiglenesen szeretnének távol élni a mérgező iszaptól, de anyagi lehetőségeik ezt nem engedik meg. Mindketten kisnyugdíjasok, legfőbb vagyontárgyuk az ingatlan, amelyre a körülmények miatt nem tudnak kölcsönt felvenni. A felperes ezért arra kérte a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel kötelezze az alperest ötmillió forint megfizetésére.

Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője a felperes keresetének jogalapját és összegszerűségét is vitatta, annak elutasítását kérte a bíróságtól. Szerinte a bíróságnak a hatályos jogszabályok szerint kell eljárnia, melyek szerint - az uniós joggal összhangban - a vörösiszap kikerült a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályok alól, a cég pedig nem folytat fokozott veszéllyel járó tevékenységet.

Ugyanaz az érvelés

Mint mondta, a felperesnek kell bizonyítania ennek ellenkezőjét. Ha pedig ez sikerülne neki, akkor is az lenne megállapítható, hogy a katasztrófát külső, elháríthatatlan ok - talajtörés - idézte elő, valamint a cég úgy járt el, ahogy az adott helyzetben az elvárható.

Ruttner György szerint a talajtörést egyrészt az okozta, hogy abban az időben hatalmas mennyiségű csapadék hullott, másrészt földtani mozgások is történtek akkor. Emellett a katasztrófa bekövetkezéséhez egy úgynevezett résfal megépítése is hozzájárult. Ezek bizonyítására az ügyvéd indítványozta az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet szakértőinek kirendelését.

Ruttner György hangsúlyozta: a cég betartotta a hatósági előírásokat, tevékenységét a környezetvédelmi felügyelőség is rendszeresen ellenőrizte, amely kilenc nappal a katasztrófa előtt rendben találta a cég működését.

A bíró a tárgyalást elhalasztotta, a következő tárgyalás március 29-én lesz.

Több tízmilliárd forint a kár

A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött, melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodorva el. Utak, közművek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is, és szennyezetté váltak a környező folyók, köztük a Marcal vize is. Becslések szerint a kár 55 milliárd forint lehet.

A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek. Devecserben több mint kétszáz ház vált lakhatatlanná, Kolontáron harmincnégy épület lebontásáról döntöttek.  • Hírek
  • Csok