Zuschlag-per: enyhébb büntetést kértek

2011.01.13. 12:19
A Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán, az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak az első fokon kiszabott büntetés enyhítését kérték csütörtökön a Szegedi Ítélőtáblán.

Befejeződtek csütörtök délelőtt a védők perbeszédei a Zuschlag János és társai ellen folyó per másodfokú tárgyalásán, a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt vádlottak ügyvédei is a védenceikre kiszabott büntetések mérséklését, illetve ügyfeleik felmentését kérték.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság a volt szocialista politikust folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három embert felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

A tizenkettedrendű vádlott, Kubatov Iván védője, Hofszang József csütörtökön elmondott perbeszédében többek között arra kérte a táblabíróságot: a döntése során vegye figyelembe a komoly sértetti közrehatást, hiszen olyan eset is előfordult, amikor úgy folyósítottak pénzt az ügyben érintett civil szervezeteknek, hogy azok nem nyújtottak be beszámolót, vagy abban "tücsköt, bogarat hordtak össze".

A tizenötödrendű vádlott, Kemecsei Árpád védője is sértetti közrehatásról szólt. Mint mondta, védence egymillió forintot visszautalt a Táncsics Alapítványnak, a szervezet azonban az összeget nem fogadta el és visszaküldte a vádlottnak, ezzel meggátolva a kár megtérítését. A pénzt végül letétbe helyezték – tette hozzá.

Szilágyi Lajos ügyész a védői perbeszédekre adott viszontválaszában hangsúlyozta, a saját haszonra törekvés nem kritériuma az üzletszerűségnek. Lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyítják: a vádlottaknak közvetlen anyagi haszna is származott a fiktív pályázatokból, ahogy Zuschlag János elsőrendű vádlott fogalmazott, "ezekből a pénzekből kell megoldani a pártot és a te fizetésedet".

A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban kelljen letölteniük.

A tárgyalás a vádlottak felszólalásával folytatódott. Krausz Csaba ötödrendű vádlott csütörtökön - védőjéhez csatlakozva - felmentését kérte. Mint mondta, úgy érzi nem követett el bűncselekményt.

Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy az ügy nem csak meghatározta életét, de tönkre is tette azt, és családtagjait is rendkívüli módon megviselte. A politika a mai napig szemlesütve tekint a pártfinanszírozás ügyére. A kérdés megoldatlansága miatt azonban nem lehet elverni a port néhány fiatalemberen – fogalmazott az első fokon két év négy hónap börtönre ítélt férfi.

Marsovszky Balázs ma is úgy érzi, hogy belesodródott az ügybe: "Zuschlag János és Lados István úgy kezelt, mint egy gombát, trágyával tömött és sötétben tartott". A vádlott hangsúlyozta, tízmillió forintos kölcsönt felvéve, "egész jövőjét elzálogosítva" mindent megtett azért, hogy megtérítse az okozott kárt.

A többi vádlott - ügyvédje indítványához csatlakozva - a rá kiszabott büntetés mérséklését kérte.

Zuschlag János és Katus Ferenc harmadrendű vádlott csak pénteken kerül sorra, mivel ők az utolsó szó jogán hosszabban kívánnak beszélni.  • Tippek
  • Bankszámla