Érdemes újra oltást kérni H1N1 ellen

2011.01.14. 15:12
Az ÁNTSZ azoknak is javasolja a H1N1 elleni oltást, akik tavaly már beoltatták magukat. Bár a mostani influenzaszezonban 95 százalékban ugyanaz a vírus terjed, ami tavaly, a korábban megszerzett immunitás egyénenként különböző lehet. Különösen ajánlott az oltás az időseknek, a betegeknek, a hat hónapnál idősebb gyermekeknek és a várandósoknak.

Az oltást mindenképpen javasoljuk különösen a rizikócsoportba tartozó embereknek, válaszolta az ÁNTSZ sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy aki tavaly megkapta a H1N1 elleni oltást, idén be kell-e oltatni magát. Most még nincs járvány, de a regisztrált megbetegedések száma jelentősen nő, így az ÁNTSZ előrejelzése szerint január végére február elejére várható a járvány.

A legutolsó jelentések szerint Európa nyolc országban közepes, három országban (Dánia, Írország és Egyesült Királyság) az átlagosnál magasabb volt az influenzás megbetegedések előfordulása. Az észlelt vírustörzsek 95,6 százaléka az a 2009-es influenza A(H1N1) volt, amely tavaly világméretű pánikot okozott. Az A(H1N1)-et tavaly elsősorban azért minősítették veszélyesnek, mert teljesen új vírusról volt szó, ami ellen senkinek nem volt védettsége. Tavaly Magyarországon több mint négymillió embert oltottak be, s akkor a szakemberek azt mondták: az oltás körülbelül egy évre ad védettséget.

A tavaly megkapott oltás védőhatása az egyén immunállapotától függ, válaszolták kérdésünkre az ÁNTSZ-nél. Vannak, akikben a védettség egy év után jelen van, és vannak olyan emberek is, akik elveszítették védettségüket. Miután nagyon nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy melyik ember melyik csoportba tartozik, javasolt az oltás évenkénti felvétele, közölték.

Különösen ajánlott az oltás a rizikócsoportba tartozóknak, így a hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett gyerekeknek, a 65 év felettieknek, a különböző betegségekben szenvedőknek (asztmások, cukorbetegek, daganatos betegek, HIV-fertőzöttek, krónikus máj- és vesebetegek), a várandós nőknek és azoknak, akik az influenzaszezon idején akarnak teherbe esni.  Mint mindig, most is a veszélyeztetettek közé sorolják az egészségügyi dolgozókat és a  szociális intézmények dolgozóit.

Az év első hetében megkétszereződött az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon, mintegy 12 600-an fordultak orvoshoz. A betegek csaknem fele 15-34 éves fiatal felnőtt és mintegy 29 százaléka középkorú. Az adatok azt mutatják, hogy a gyermekek és a 60 év feletti lakosság körében 11-12 százalékos arányban fordul elő a fertőzés.

Az első naptári héten a kórházi felvételek száma több mint kétszeresére emelkedett. Influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 40 embert ápoltak, illetve ápolnak kórházban. Nyolc új beteg szorult intenzív ellátásra és 7 embernél vált szükségessé a gépi lélegeztetés. Eddig egy 38 éves férfi halála hozható összefüggésbe az influenza A (H1N1)2009 fertőzéssel. A férfi kóros elhízásban szenvedett és nem volt beoltva.