Másodfokon tárgyalják a HIV-pert

2011.01.14. 07:15
Pénteken tárgyalja másodfokon a Fővárosi Bíróság (FB) az úgynevezett HIV-pert, amelyben egy férfit azzal vádolnak, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét.

A perben súlyos egészségromlással járó testi sértéssel vádolta meg az ügyészség a férfit. Az eljárásban 2008 januárjában már született egy - ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó - felmentő ítélet, ám az FB még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárás lefolytatását írta elő.

A korábbi elsőfokú ítélet után a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolatok elején a férfi nem közölte velük, hogy fertőzött, és védekezés hiányában fertőzte meg őket a vírus.

A megismételt eljárásban tavaly júniusban a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. A pert mindvégig zárt ajtók mögött tárgyalta a bíróság.