Hoffmann Rózsát visszaküldték a startvonalra

2011.01.15. 10:12 Módosítva: 2011.01.15. 10:13
Február elejére újra nekifutnak a sokat bírált felsőoktatási törvény koncepciójának kidolgozásához. Egy Navracsics Tibor által összehívott pénteki egyeztetésen abban állapodtak meg, hogy készítenek egy problémalistát a felsőoktatás jelenlegi gondjairól, egy másik dokumentumban pedig az alapelveket rögzítik.

Miután a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság felsőoktatási koncepcióját az utóbbi hetekben sorozatos támadások érték, pénteken egyeztetést tartottak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. A Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által kezdeményezett megbeszélésen ott volt Réthelyi Miklós, a Nemzetierőforrás-minisztérium vezetője, Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár, kilenc rektor, valamint a hallgatókat és a doktoranduszokat képviselő szervezetek. Képviseltette magát a találkozón a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca is.

Az a megegyezés született, hogy február elejére elkészítenek egy problémalistát a felsőoktatás jelenlegi gondjairól, egy másik dokumentumban pedig az alapelveket rögzítik, amely így a magyar felsőoktatás jövőképeként is felfogható majd.

Miután minden érintett megalkotja saját javaslatait e két témakörben, "összegyúrják" azokat a mostani koncepcióval, és így meglesz az a közös alap, amellyel az egyeztetés folytatható. Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatót többek meglepetésére nem is Hoffmann Rózsa, hanem Nagy Anna kormányszóvivő tartotta.

A tervek szerint február elejére készülnek el a dokumentumok, és február első felében folytatódhat az egyeztetés az összesített javaslatok alapján. Ha ezekben is sikerül egyetértésre jutni, akkor le lehet zárni az egyeztetések első fázisát, és "tovább lehet lépni a részletek felé, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy magának a törvény kidolgozásának az irányába is el lehet indulni" - mondta a szóvivő.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy lényegében újra kezdik a felsőoktatási törvény koncepciójának kidolgozását. A KDNP-s irányítású oktatási államtitkárság a nyáron kezdte meg az előkészületeket a koncepció kimunkálásához. A munkában részt vevő szakértők nevét nem hozták nyilvánosságra. A vitaanyagot november elején tették közzé

Pokorni Zoltán tavalyi ősszel már élesen kritizálta a felsőoktatási koncepciót. Mint lapunknak adott interjújában is elmondta: az előkészítést az államtitkárság saját szakértőivel végezte, abba még a Fidesz képviselőit sem vonták be. Az első érzékelhető koalíciós feszültség hatására megindultak az egyeztetések a fideszes szakértőkkel. Úgy látszott, hogy Pokorni szempontjait is beleírják tervbe, de mint kiderült, ez nem történt meg maradéktalanul.

Kifogásolta a felsőoktatási koncepciót az egyetemi vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia, kifogásai voltak a Magyar Akkreditációs Bizottságnak és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának is. Legutóbb az országgyűlés Fidesz-KDNP-s oktatási munkacsoportjáról derült ki, hogy nem értenek egyet a felsőoktatási koncepcióval, hiányolják a hatástanulmányokat, s úgy vélik: inkább az MTA elnöke által írt alapkoncepciót kellene alapul venni.