Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Szigorítaná a működési engedélyek kiadását több önkormányzat

2011.01.17. 17:36
Közös előterjesztésben kezdeményezi a szórakozóhelyek működési engedélyének kiadását szabályozó kormányrendelet szigorítását több önkormányzat a hétvégi diszkótragédia nyomán.

Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az előterjesztésben az is szerepel, hogy a rendőrségnek legyen intézkedési joga az adott hely bezárására. Fontosnak nevezte, hogy ne lehessen utólag beszerezni a szakhatósági engedélyeket, és így szervezni rendezvényeket.

A polgármester úgy fogalmazott: "a hatóságnak meg volt kötve a keze", mert a Bajnai-kormány a 2009-es kormányrendelettel "lebutította" a működési engedélyekről szóló törvényt.

Hozzátette, hogy jelenleg elegendő az önkormányzatnál kérni a nyilvántartásba vételt, és ha a szórakozóhely dohányterméket nem árusít, de szeszes italt igen, aznap este már meg is nyílhat. Egy ilyen szórakozóhely korábban akkor kaphatott működési engedélyt, ha előre beszerezte a működéséhez szükséges valamennyi hatósági engedélyt, egyebek mellett a tűzoltóságtól, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) - közölte.

Hassay Zsófia elmondta, hogy Láng Zsolt, II. kerületi polgármester megkereste, és felhívta a figyelmét arra: ő már december közepén a parlamentben kérdést intézett a nemzetgazdasági miniszterhez arra vonatkozóan, hogyan kellene megváltoztatni az érvényben lévő szabályokat. Mint hozzátette, ezért Láng Zsolttal közösen kezdeményezik a kormányrendelet módosítását, előterjesztésükhöz azóta csatlakozott a XI. kerület is, és vidékről is jelezték önkormányzatok a támogatásukat.

A sajtótájékoztatón felvetett kérdésre, melyben a kerületi jegyző felelősségét firtatták, a polgármester azt mondta: a hatóság az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően járt el.

A budapesti, terézvárosi West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség öt embert vett őrizetbe és kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat.

Tarlós szülői minősítő honlapot javasol

Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy tekintsék át a szórakozóhelyek engedélyezésére, valamint ellenőrzésére vonatkozó kormányrendeleteket, és kezdeményezze a hiányos, elavult jogszabályok mielőbbi módosítását, közölte Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató hétfőn.

Tarlós István főpolgármester Tóth Tamástól, Budapest rendőrfőkapitányától arra kér javaslatot: a rendőrség miként tudja ellenőrizni a budapesti szórakozóhelyeket, többek között azt, hogy annyian tartózkodnak-e az adott helyen, mint amennyi vendég beengedésére a működési engedély szól.

A főváros kezdeményezi, hogy a rendőrség hozzon létre egy honlapot, amelyen a szórakozóhelyekre járó fiatalok és szüleik ellenőrizni tudják, megfelel-e a vendéglátóhely a biztonsági követelményeknek. E honlapon célszerű feltüntetni a "nem javasolt" szórakozóhelyek listáját.

Tarlós István a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségétől azt kéri, tegyen javaslatokat arra, hogy miként lehetne garantálni a fiataloknak a biztonságot a szórakozóhelyeken.

A főpolgármester a főváros fenntartásában működő oktatási intézmények vezetőit levélben kéri arra, hogy segítsenek eligazodni a szülőknek és a diákoknak a fiatalok szórakozását szolgálni hivatott intézmények és szokások területén, áll a közleményben.

Gyömrői a harmadik áldozat

A Tények tudósítása szerint Gyömrőn érettségizett hat éve a szombati tragédia harmadik áldozata, a 24 éves Rita. A lány az Állami Egészségügyi Központban dolgozott.