17,5 milliárdnyi büntetéssel gazdagítottuk a kincstárat

2011.01.18. 13:54
Sokkal több bírságot szabott ki tavaly a rendőrség, mint 2009-ben. Közlekedési kihágásokért hétmilliárd forinttal többet kellett volna befizetni, mint az azt megelőző évben. A befizetések némileg elmaradtak a papírformától.

Több mint nyolcszázezer eljárást indított a rendőrség 2010-ben, és elvileg tavaly minden tizenkettedik magyar belefutott valamilyen közlekedési szabálytalanságba.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kérésünkre összesítette a közigazgatási bírságokra vonatkozó adatait. Eszerint tavaly jelentősen növekedett a bírságok végösszege, az előző évinél negyvenkét százalékkal több büntetést szabtak ki. 2009-ben még csak 15,1 milliárd forintra rúgott közigazgatási bírságok összege, tavaly viszont már 21,8 milliárd forint volt.

Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor

A befizetések növekedési üteme nem sokkal, de elmaradt a nyilvántartott büntetésektől, „csak” öt és fél milliárddal volt több a befizetés az egy évvel korábbihoz képest. A rendőrséghez befolyt bírságösszeg 2009-ben tizenkétmilliárd forint volt, 2010-ben viszont 17,5 milliárd.

Az ORFK adataiból kikövetkeztethető, hogy a büntetési bevételek nagyobbik része nem a nagy büntetésekből származott. Tavaly száztíz esetben döntött úgy a hatóság a hatóság, hogy a legnagyobb, azaz háromszázezer forintos bírságot alkalmazza. Ebből a kategóriából tehát csupán harminchárommilliós forint folyhatott be. Százezer forintos vagy annál nagyobb büntetés kiszabásra 8 694-szer került sor.

A fizetési könnyítést azonban nem csupán a százezer–háromszázezer forintra büntetettek kértek. A rendőrség adatai szerint tavaly összesen 18 705-ször adtak engedélyt fizetési könnyítésre részletfizetés vagy teljesítésihatáridő-módosítás formájában.

D  TT20100805030

Tavaly többek között a budapesti taxisok lázadoztak az egyre több helyről érkező birság miatt. A taxisok lapja szerint tavaly fordult elő először, hogy számos kollégájukat megbüntették, mert megállni tilos táblánál vettek fel vagy tettek ki utasokat. A taxisokat a térfigyelő kamerák buktatták le, a fuvar darabonként harmincezer forint többletköltséggel járt.

A rendőrség korábban azt mondta, hogy közvetlenül nem érdeke a büntetési bevételek növelése, mert a pénzek nem a rendőrség kasszáját gazdagítják. A közigazgatási bírságok bevezetése óta regionalizálták az ezzel kapcsolatos ügykezelést, így az ország területén elkövetett valamennyi kihágással néhány főkapitánysághoz fut be.