Geréb Ágnes épelméjű

2011.01.18. 14:16
A szülésznő büntetőperének keddi tárgyalásán ismertette a bíró az elkészült elmeszakértői véleményt, amely nem talált rendellenességet Geréb Ágnesnél. A pszichológus csupán annyit állapított meg, hogy Geréb - aki vizsgálat idején még börtönben ült - kissé labilis, lehangolt, de erre elég magyarázat az élethelyzete.

Bilincs nélkül, a tőle megszokottól eltérően nem tiszta feketében, hanem piros ruhában érkezett meg Geréb Ágnes az ellene folyó büntetőeljárás keddi tárgyalására a Fővárosi Bíróságra. Ez volt az első tárgyalási nap azóta, hogy karácsony előtt megszüntették Geréb előzetes letartóztatását, és a börtönből házi őrizetbe került. A büntetőperben gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség Geréb Ágnest és négy társát.

A bíró a keddi tárgyaláson ismertette az elme- és pszichológus szakértői véleményt, amelyet december 9-én készült el. Az elmeorvosi vizsgálatot még októberben rendelte el a bíró, aki akkor azt mondta: korábbi tanúvallomások adtak okot rá, hogy ilyen vizsgálatot kérjen. Volt ugyanis olyan tanú, aki arról számolt be, hogy amikor meglátta Gerébet az egyik szülés helyszínén, a szülésznő zavarodottnak tűnt.

A bíró által ismertetett szakvélemény végül azt állapította meg, hogy Geréb Ágnes nem szenved semmilyen elmebetegségben, és nem szenvedett akkor sem, amikor a vádban szereplő események történtek. Nincs olyan pszichés rendellenessége sem, amely rendkívüli helyzetekben akadályozná, hogy képességeinek, szakmai tudásának megfelelően járjon el. A pszichológiai vizsgálat arra jutott, hogy Geréb Ágnes túlérzékeny, hangulata kissé labilis, enyhén negatív színezetű, de ez az élethelyzetéből adódik, kóros mértékű hangulatzavarról nincs szó. A bíró megkérdezte Gerébtől, miért olvasta az Anna Kareninát a börtönben, az nem túl szomorú-e. Erre Geréb azt felelte, hogy azért, mert jó könyv.

A keddi tárgyaláson egy tanút hallgattak meg a védelem kérésére: egy asszonyt, aki ugyanabba szülésfelkészítő csoportba járt, ahová az egyik olyan édesanya, akinek a szülése miatt vádat emeltek Geréb és társai ellen. A tanú dicsérte a tanfolyamot, és kiállt Gerébék mellett. A tárgyalás orvos szakértők meghallgatásával folytatódott.

A bíró ismertette Elizabeth Davis amerikai bába, az ottani Országos Bábasági Intézet társigazgatójának levelét, amelyet a védelem terjesztett be okirati bizonyítékként. A külföldi kutatási eredményekre hivatkozó levél amellett érvel, hogy a tervezett otthon szüléseknek nem nagyobb a kockázata, mint a kórházi szüléseknek. Davis arról is írt, hogy szakmai megítélése szerint a bába mindenben helyesen járt el az egyik, vád tárgyává tett szülésnél. A védelem még két hasonló, külföldi szakmai véleményt nyújtott be: az egyiket Luke Zander készítette, aki 35 éven át volt tanszékvezető docens egy londoni orvosi egyetemen, a másikat pedig a szintén angliai Mavin Kirkham, nyugalmazott egyetemi tanár, bába írta.