Lemondott a pécsi püspök

2011.01.19. 12:56
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága közleményben jelentette be, Mayer Mihály lemondott a pécsi egyházmegye vezetéséről. Lemondását a pápa elfogadta.

A katolikus egyházon belül szokatlan lépésre szánta el magát a pécsi püspök: Mayer Mihály lemondott az egyházmegye vezetéséről.

A Püspöki Kar közleményben jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa elfogadta Mayer Mihály lemondását a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. A püspök az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusára hivatkozott. Az egyházi törvénykönyv vonatkozó része szerint tehát betegség vagy a hivatal betöltését akadályozó "más súlyos ok" áll a lemondás hátterében.

Mayer Mihály
Mayer Mihály

A pápa ezzel egyidejűleg Veres András szombathelyi megyéspüspök urat a Pécsi Egyházmegye sede vacante apostoli kormányzójává nevezte ki.

A katolikus egyház püspökökre vonatkozó szabályai szerint a 70 éves Mayer Mihálynak még öt éve lett volna hivatalában. A püspököknek ugyanis 75. életévük betöltése után kell benyújtani lemondásukat a pápához, aki személyes mérlegelés után dönt, mikor nevezi ki az utódot.

A Mayer vezetése alatt álló egyházmegye gazdálkodását és pénzügyeit a rendőrség vizsgálja, miután az elmúlt hónapokban több feljelentés is érkezett a hatóságokhoz. Az első feljelentésről az Index adott hírt október végén. Akkor mintegy 40 rendbeli bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek a gazdasági visszaélések gyanúja mellett felvetették azt is, hogy a püspökségen szexuális visszaélések is történtek.

Tény, hogy a feljelentésben Mayer Mihály mellett szereplő gazdasági vezetőt, Wolf Gyulát az elmúlt hónapokban csendben visszavonták felelős pozícióiból. Mayer regnálása alatt Wolf volt az egyházmegye valódi főnöke, nemcsak a püspökség gazdasági igazgatói posztját töltötte be, hanem ügyvezetője és társtulajdonosa volt az egyházmegye gazdasági ügyeit bonyolító Fény Kft.-nek is. A pécsi botrány kirobbanása óta Wolf kerülte a nyilvánosságot, és elvesztette tisztségeit is, sőt neve eltűnt az egyházmegye papi nyilvántartásából is.

Utoljára a cölibátus megtörése miatt mondott le püspök

2007 márciusában Szabó Tamás tábori püspök az Egyházi Törvénykönyv ugyanazon pontjára hivatkozva, mint most Mayer Mihály, lemondott hivataláról. Kiderült, hogy a püspök által felvázolt személyes indíték házasulási szándéka volt.

Néhány hónapja mondott le Ladocsi Gáspár az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki hivataláról. Az életviteli problémákkal küzdő főpap, aki korábban szintén tábori püspök volt, a visszalépést az Egyházi Törvénykönyv 411. és 401. kánonjának 2. paragrafusával indokolta.