Budai Gyula már a debreceni Modem igazgatóját is vizsgálja

2011.01.20. 08:40
Gulyás Gábor, a debreceni Modem igazgatója nyílt levélben bírálta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos eljárását a filozófusügyben. Bár maga is fideszes kötődésű, ezzel a jobboldali sajtó céltáblájára került, írja a Népszabadság.

Gulyás Gábor, a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója ellen is vizsgálatot folytat Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, írja a Népszabadság. A lap szerint az amúgy fideszes kötődésű Gulyás bűne az lehetett, hogy nyílt levélben állt ki azok mellett a filozófusok mellett, akik ellen Budai vizsgálatot indított.

Gulyás a Magyar Nemzetben kívánta megjelentetni levelét, ám amikor a lap elutasította, a Facebookon hozta nyilvánosságra. Ebben azt írta, hogy a "nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások" hiteltelenítik a vizsgálatot.

Ezután jelentek meg az első hírek arról, hogy Budai Gulyás ellen is vizsgálatot folytat, mert a Modem igazgatója is érintett a filozófusügyben. A Modemben 2007 őszén rendeztek konferenciát a zsarnokság és a szépség viszonyáról. A tanácskozáson Budai vizsgálatának egyik fő célpontja, Heller Ágnes is felszólalt.

A konferencia rendezésére 10,5 millió forint állami támogatást nyert a Modem. Gulyás szerint a pénzt számítástechnikai eszközök beszerzésére, konferenciák tartására, kötetek megjelentetésére fordították, ő maga alprojektvezetőként egy forintot sem vett fel.

Gulyás esetéről a Népszabadság cikke szerint a debreceni városi tévé is beszámolt. A fideszes irányítású város hivatalos médiájában megjelent támadást többen értetlenül fogadták, hiszen a lap szerint Gulyás maga is fideszes kötődésű.

Gulyás, mielőtt kinevezték a Modem igazgatójának, a Debreceni Egyetem Filozófiai Tanszékének az oktatója volt.