A fideszes kutyát a KDNP-s farok csóválja

2011.01.20. 16:42
„Orbán nem érti igazán az unióban szokásos etikett szabályait” jegyezte meg Jávor Benedek az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Orbán Viktor szerdai strasbourgi fellépéséről. Az LMP-s politikus szerint sikertelen volt a szerdai EP-ülés, mert nem arról szólt, amiről kellett volna.

A csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón Jávor Benedek és Tordai Bence az LMP választmányi szóvivője ismertették kiadványukat (Egy megújuló Európáért), mely az Európai Zöldek és az LMP közös állásfoglalása.

A kiadvány 13 pontban összefoglalja, mire kéne törekednie, mit kéne képviselnie Magyarországnak az EU-s elnökség során.

A hagyományos értékek megtartása mellett Tordai Bence kiemelt három értéket – igazságosság, szolidaritás, fenntarthatóság – hozzátéve: ezek azok az értékek, melyek erőssé teszik Európát.

A program követhető és reális, Európa számára a jövőt jelentheti, mondta Jávor Benedek, hozzáfűzve: „Európa ránk tekint”, képesek vagyunk-e felelősségteljes döntéseket hozni.

A főbb programpontok a zöld gazdasági fordulat, a nemi esélyegyenlőség, a fogyasztóvédelem, sajtószabadság, társadalmi integráció, Duna-stratégia.

A zöld gazdasági fejlesztés kiemelten fontos – jegyzi meg Tordai – mivel  sem az új költségvetés sem pedig a Széchenyi Terv nem vette figyelembe ezt a szempontot.

A kormány hozzáállása a nők munkavállalásához „ókonzervatív, avítt” – fűzte hozzá –, úgy látszik: „a fideszes kutyát a KDNP-s farok csóválja”.

További kiegészítést igényelne a kormány programja – mint mondta – a „Fidesznek nincs szociális politikája”, ami a szegénységben élők megsegítésére szolgálna. Magyarország nem mutat jó példát, hiszen az egykulcsos adó bevezetésével éppen az alacsonyabb osztályban élőktől vonja el a jövedelmet.

Ugyanakkor „meg kell dicsérni a kormányt”: ami a roma kérdést illeti, ambiciózus, igaz tartalmi elem még nincs.

Jávor Benedek zárásként megjegyezte: a nemzetközi közösség nem Magyarországról, hanem a magyar kormányról mond kritikát. Rossz irány, ha a kormány úgy keretezi a helyzetet, hogy a magyar társadalmat szembehelyezi Európával.