Legalább egy tucat ház életveszélyes Kulcson

2011.01.20. 13:01
Egyre több az életveszélyes ház a Fejér megyei Kulcson: hogy pontosan mennyi, az délután a statikusok jelentéséből derül ki. Vannak, akik kétségbeesetten mentették volna az értékeiket, de a rendőrség és a polgárőrség nem engedte.

Feltehetően újabb hat-tíz ház vált életveszélyessé Kulcson. Ezek bármelyik pillanatban összedőlhetnek. A tulajdonosokkal nyilatkozatot íratnak alá, hogy nem mennek vissza ingatlanjaikba, mivel ezekből az épületekből semmit sem lehet elvinni, mondta Bárdos Zoltán, a Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Vannak veszélyeztetett házak is, ezekből az ingóságok kimenekítése rendőri felügyelettel, tűzoltókkal folyik. Készült egy ütemterv is a kiürítésre, mert a területen keskenyek az utcák, megfordulni nem tudnak az autók.

Szerdán hat ingatlant ürítettek ki. Csütörtökön újabb 13-14 épületből szállították el értékeiket a tulajdonosok. Szombaton és vasárnap várhatóan újabb ingatlanokat ürítenek ki, mert várhatóan akkor jelentkeznek az üdülőtulajdonosok, mondta Kiss Csaba, Kulcs polgármestere.

A két életveszélyes utca körül a Dunától távolabb lévő Deák Ferencet teljes hosszában, négyszáz méteren feltöltötték szerdán. Ide már be lehet menni teherautóval. A folyóhoz közelebb lévő Hullám utca csak félig járható, és csak az egyik irányból közelíthető meg. Az utca másik felének feltöltésével nem is próbálkoznak, akkora repedések vannak rajta.

A Fejér megyei Kulcson két utcát kellett lezárni és kiüríteni kedden, mert megcsúszott a löszfal. Ez az utolsó adatok szerint ötvenhárom épületet érint, köztük több üdülőt. Egy ház összedőlt, kettő károsodott, további tizenöt ingatlan falai megrepedtek, több lábazata felázott.

Összesen harmincöt ember kitelepítésére volt szükség eddig, ők többnyire rokonoknál vannak. Veszélyben van egy harmadik utca is, ott újabb negyven ház található, de ezekből egyelőre senkit sem költöztettek ki.  • Tippek
  • Babaváró hitel