Orbán strasbourgi buktájáról beszélt Kovács László

2011.01.20. 13:07 Módosítva: 2011.01.20. 13:15
Az uniós elnökséggel Magyarország javíthatott volna rossz megítélésén, Orbán Viktor szerdai strasbourgi beszédének tartalma és stílusa azonban csak rontott a helyzeten, mondta Kovács László az MSZP alelnöke. Az egykori uniós biztos szerint Orbán Viktor többször hibázott, cinikus és arrogáns volt.

"Készíts egy sajtószabadság-ellenes médiatörvényt, ehhez vegyél egy csipetnyit a másik 26 ország médiatörvényének egy-egy sajtószabadságot valamennyire korlátozó intézkedéséből, körítsd legalább tíz demokrácia- és jogállamiság-ellenes egyéb intézkedéssel, az egészet vidd ki Strasbourgba, locsold meg bőven arroganciával, cinizmussal és ellentámadásokkal, tegyél bele egy üveg Erős Pistát, hogy megfeleljen az "erős Európa, erős Magyarország" követelménynek, aztán fehérorosz módra tálald, azaz vágd a képébe az ott összegyűlt európai parlamenti képviselőknek"  – Kovács László az MSZP alelnöke szerint ez volna a strasbourgi bukta receptje, amelyet Orbán Viktor készített az Európai Uniónak. A politikus, volt uniós biztos Orbán Viktornak a strasbourgi Európai Parlamentben elhangzott szerdai beszédét értékelte.

Kovács László (Fotó: Huszti István)
Kovács László (Fotó: Huszti István)

Kovács szerint a szocialista, a liberális, a zöld és a radikális baloldali frakció képviselői a magyar soros elnökség programját támogathatónak tartották, a médiatörvényt és a jogállamiság lebontására irányuló több intézkedést azonban ízekre szedték.

Kovács statisztikája szerint 20 bíráló hangvételű felszólalás hangzott el és 15 Orbánt többé-kevésbé támogató hozzászólás. Utóbbiak az Európai Néppárt köréből hangzottak el, amelynek a Fidesz is tagja. Érthető, hogy ők, köztük két fideszes felszólaló védelmébe vették Orbánt, de a jobbikos Morvai Krisztina és Szegedi Csanád támogatásától Orbán Viktor sem lehet olyan boldog, mint ahogy a brit euroszkeptikus Nigel Farage hozzászólásától sem, aki egyszerűen lekommunistázta Jose Manuel Barrosót.

"Uniós biztosi megbízatásom alatt összesen tíz soros elnöki ország bemutatkozását hallgattam végig, de egyszer sem hallottam azt, hogy az elnökséget átvevő ország kormányfője készen áll a harcra" - utalt Orbán felszólalásának elejére. Az uniós elnökség nem a harcról, hanem a kompromisszumokról és az európai ügyekről szól, hangsúlyozta Kovács. "Az öt év alatt egyszer sem hallottam azt sem, hogy az Európai Bizottság elnökének deklarálnia kellett volna, hogy a sajtószabadság fontos érték, ahogy tette ezt nem olyan régen Jose Manuel Barroso."

Kovács szerint az uniós elnökség esélyt adott Magyarországnak arra, hogy kilépjen abból a rossz megítélésből, amelybe az elmúlt hónapokban került a médiatörvény és más demokráciát korlátozó intézkedések miatt. Az látható volt, hogy kezdetben mereven elutasították a médiatörvény megváltoztatását, majd azt mondták, hogy ha más ország módosít a jogszabályain, akkor mi is megtesszük. Végül ez arra finomodott, hogy ha az Európai Bizottság talál aggályos pontokat a törvényben, akkor készek vagyunk módosítani. Kovács szerint az uniós elnökséggel ki lehetett volna lépni ebből a rossz passzból, de Orbán Viktor szerdai strasbourgi fellépésének tartalma és stílusa csak rontott a helyzeten.

Kovács szerint Orbán Viktor több hibát is elkövetett. Tárgyi tévedésekkel vádolta a törvény ellen felszólalókat, azok azonban nem azt állították, hogy a kiegyensúlyozatlanságért bírságot szabhatnak ki, hanem azt, hogy a sajtó pluralizmusa fontos érték, s a minden bizonnyal a Watergate-ügy feltárását sem tartotta kiegyensúlyozottnak Nixon amerikai elnök. Kovács szerint cinikus volt Orbántól, hogy a jogállam újraépítésére hivatkozott, szerinte tévedett, amikor az 1986-os kommunista sajtótörvény hatályon kívül helyezésével védekezett, a mostani médiatörvény ugyanis az 1996-os, konszenzussal elfogadott törvényt váltja fel.

Orbán visszautasította, hogy megsértsék a magyar nép demokratikus elkötelezettségét, de a magyar népet senki nem sértegette, hívta fel a figyelmet Kovács László. Épp ellenkezőleg, a felszólalók elismerő szavakkal szóltak 56-ról, a rendszerváltásról, Horn Gyuláról és Orbán Viktor korábbi szerepéről is.