Recsegtek a villanyoszlopok, elpattantak a fémkerítések

2011.01.21. 17:54
A lakók és üdülőtulajdonosok körülbelül felének volt biztosítása a Fejér megyei Kulcson, ahol kedden hajnalban megcsúszott a löszös talaj a Duna-parton. Villanyoszlopok dőltek ki, az úton félméteres repedések keletkeztek, egy ház leomlott, hét életveszélyessé vált és másik hetet is bontásra javasolnak. A faluban összesen 92 ház van veszélyben. A település vezetése és a lakók is tudták, hogy csúszásveszélyes a talaj, 2007 óta már nem lehet ide építkezni, de volt, aki már tavaly októberben szólt, hogy mozog a föld.

"Hétfőn este 11-kor azt vettem észre, hogy nincs víz. A férjem kiment az udvarra megnézni az aknát, és azzal jött vissza, hogy egy 20 centi széles repedés van a telken, ami addig nem volt ott. Kimentünk a ködbe, és szóltunk a szomszédoknak. Egyikük azt mondta, náluk eltűnt a járda, és lépcsők lettek ott, ahol addig nem voltak. Szóltunk a polgármesteri hivatalnak, hamar kijöttek a vízügyesekkel. Aztán láttunk olyan házat, ahol a beton felgyűrődött a garázsbejárónál. Éreztük, hogy nem lesz ez jó, ezért elkezdtünk kijárni az autókkal. Akkor már olyan szintkülönbségek voltak, hogy pallókat kellett lefektetni, csak azokon tudtunk kijárni. Ahogy mentem az utcán, hallottam a csattanásokat, ahogy a fémkerítések hegesztései elpattannak, aztán recsegni kezdtek a villanyvezetékek is, amikor kidőlt az egyik villanyoszlop. Kikapcsolták a villanyt, azután már csak zseblámpákkal világítottunk. Eltelt valahogy az éjszaka. Hajnalban kimentem a ház elé elszívni egy cigit. Egyszer csak hatalmas dübörgést hallottam, alattam morajlott a föld. Akkor csúszott le a löszfal vagy 60-70 centit. Olyan mély szakadék keletkezett, hogy nem láttunk le az aljára. Na, akkor tudtam, hogy innen azonnal el kell menekülni" – meséli Juhász-Dóra Ferencné a Fejér megyei Kulcson.

Hullám utca

A Pesttől 60 kilométerre, Dunaújváros közelében fekvő faluban kedden hajnalban nem leomlott a föld, hanem az egész löszös domboldal elindult a Duna felé. A folyóra néző, három futballpályányi domboldalon 53 házat kellett kiüríteni. Egy ház összedőlt, kettő súlyosan megrongálódott, további 15 falai megrepedtek. A legutolsó felmérés szerint 7 házat nyilvánítottak életveszélyessé, további 7-et pedig bontásra javasolnak. 14 családot, 36 embert kellett kitelepíteni, de a talaj mozgása miatt összesen 92 ház van veszélyben, mondja Árva Helga, Kulcs jegyzője.

Mentik, ami menthető - Fotó: Barakonyi Szabolcs

A házakból mindenki elmenekült, az életveszélyessé vált üdülőövezetet lezárta a rendőrség. Sok nyaraló és hétvégi ház is van itt, a tulajdonosokat most értesíti az önkormányzat. Be van osztva, minden nap tizen jöhetnek, hogy elvigyék a dolgaikat a házakból.

Van viszont olyan ház, ahova már be sem szabad menni. Egy fiatal nő áll férfjével és két gyermekükkel a polgármesteri hivatalban. Házuk életveszélyessé vált, ami bennmaradt, azt már nem is vihetik el. "Mi nem nyaralni jártunk ide, az év egyik felét itt töltöttük a gyerekekkel és szerettünk volna végleg ideköltözni. Nem engednek be a házba. Minden ott marad már, a mosógép, a ruhák a játékok, az itteni életünk" - mondja az asszony.

Ez itt a Hullám utca, mutat végig keserűen egyik úton a jegyző. A lezárt zónán belül az utat arasznyi vagy annál nagyobb repedések tagolják, néhány helyen félméteres szintkülönbség keletkezett. Mintha egy hatalmas kéz tolta volna el az út szegélyét fél méterrel odébb. Az utcában álló házak udvara az utcaszinthez és a kerítésekhez képest fél-egy méterrel lejjebb süllyedt. "Két éve csináltattuk meg az utat, most járhatatlan."

Bedőlt a fa

Az út szélén egy kidőlt villanyoszlopot látunk. Ezt a katasztrófavédelmisek vágták ki, mert ez is elferdült, és a drót nagyon megfeszült, félő volt, hogy elszakad.

Egy újnak kinéző, impozáns villához érkezünk, ahonnan éppen a bútorokat pakolják ki. A villa Dunára néző teraszához vezető lépcső olyan mint az elvarázsolt kastélyban. Egyik foka balra a másik jobbra dől, aztán a fordulónál szétválik és át kell lépni egy félméteres szakadékot.

"Hétfőn éjszaka kijöttem a kertbe, és hallottam, hogy az a fa ott a parton hatalmas reccsenéssel bedől a Duna felé - mondja a tulaj. Itt akartam leélni az életem. Amikor építkeztünk, tudtuk, hogy löszös a terület. A Műegyetemről egy szakértőt is felkértem, ő javasolta, hogy ássunk be a földbe cölöpöket. Látja, ott ahol a cölöpök vannak a földben, meg is maradt minden, de a többi helyen elmozdult a föld. Ide már nem tudunk visszajönni"

Feljebb megyünk a Dunára néző dombon. Egy félméteres repedés húzódik a földben, amely nyílegyenesen nekimegy egy háznak és átmegy rajta. Ez azé a családé, akikkel a hivatalban találkoztak, mondja a jegyző. Bármelyik pillanatban összedőlhet.

A tulajdonosok felének van biztosítása

A területen nagyon sok rendőr és katasztrófavédelmis van. A tűzoltók éppen az egyik udvarban pihennek és pizzát esznek. Megjelenik Kiss Csaba polgármester is, és odakiált neki: Hozzak még? Ide már nem kell pizza, köszönjük, mondja az egyik tűzoltó. "Az egyik helyi pizzéria ajánlotta fel, azokat szállítjuk most ki a mentésben részt vevőknek" - mondja a polgármester. Mekkora károk keletkeztek? - kérdezem. "Erre még nem volt időnk. Most még a mentés az elsődleges" - mondja a polgármester, és megy tovább a terepjárójával.

A vis major keretből csak az önkormányzati ingatlanok és utak helyreállítására lehet pályázni, mondja Árva Helga jegyző. Korábban is látták, hogy a talaj és az út repedezik, csúszik, ezért két éve pályáztak is a terület megerősítésére, de nem nyertek. "Két hete adtunk be egy újabb pályázatot a csúszásveszély megelőzésére. Nem tudjuk mi lesz, mert azóta bekövetkezett a baj. Még ha meg is nyernénk, azt a helyreállításra nem tudjuk majd felhasználni."

Nem láttunk le a repedés eljára

Úgy tűnik, hogy a károsultak csak magukra számíthatnak, máshonnan nem kapnak segítséget. Az első felmérések szerint a lakás- és üdülőtulajdonosok felének volt biztosítása a házára. Akinek van biztosítása, az abban az esetben számíthat kártalanításra, ha az ilyen katasztrófahelyzetre is szól. Van olyan kulcsi család is, akik jelzálogot vettek fel a lakóházukra és abből vettek nyaralót is a parton. Most, hogy a nyaralónak annyi, nem tudni, hogyan fizetik vissza a házukra felvett jelzálogot.

Befüvesítik

A katasztrófát a szakemberek szerint több dolog is okozhatta. Az elmúlt időben a szokásos csapadék többszöröse hullott, amit a felszín alatti vizek nem tudtak elvezetni, így fölázott a talaj. Bár sokat lendített a falu fejlődésén, hogy megépült az M6-os autópálya, de érdekes módon azelőtt sosem volt belvíz ezen a környéken, most viszont a falu határa vízben áll. Volt árhullám a Dunán is. Ilyenkor a víz felnyomódik a parti területek üregeibe, amikor pedig a Duna visszavonul, kiszippantja a vizet az üregekből, amik most beszakadhattak. Az egyik lakó arról beszélt az Indexnek, hogy a környéken nem volt csatornázva sem, így föld folyamatosan ázott.

A környékbeli emberek most a mentéssel vannak elfoglalva. Egyelőre egyikük sem keres felelősöket, bár volt már olyan, aki az Indexnek felvetette: hogyan adhattak ki építési engedélyt ide, ha tudták, hogy a löszös talaj megcsúszhat.

Az egyik lakó az Indexnek azt írta: a mostani katasztrófahelyszíntől 1-1,5 kilométerre a Duna-parton már október végén észrevették, hogy megmozdult a föld és repedések lettek a házon. Volt, aki már karácsony idején a nagy hóban szánkón menekítette ki az ingóságait a házból, ami azóta szinte teljesen összedőlt.

Olvasónk fotója

"A telkünk fölött lévő, folyamatosan lefelé csúszó föld tulajdonképpen letolta a házat az alapról a Duna felé" - írta a nyaralótulajdonos. Decemberben telefonon érdeklődtem az önkormányzatnál. Azt mondták pályázatot adtak be a terület geológiai felülvizsgálatára, majd szólnak mi az eredmény. Azt is mondták, hogy a házba ne menjünk be, lehetőleg az áramot kapcsoltassuk ki. Hivatalos értesítést azóta sem kaptunk. A mi utcánk környékén senki sem vizsgálódik, pedig a fölöttünk lévő lelek kerítése a levegőben lóg."

Az itt lévő házak 95 százaléka a 60-70-es években épült, amikor a település még Rácalmás része volt, mondja a jegyző. Kulcs 1995-től vált önálló településsé és gyorsan fejlődött. A 2007-es rendezési terv - éppen a löszös, csúszásveszélyes talaj miatt - már nem engedte meg új ház építését, csak a meglévők felújítását, átalakítását.

Mit lehet majd kezdeni ezzel a területtel? - kérdezzük a jegyzőtől. A szakértői vélemények megérkezése után derül ki, hogy érdemes-e megújítani ezt a részt, vagy a szakértők véleménye alapján meg kell-e tiltani az épületek helyreállítását a part mozgása miatt, és parkosítani a területet, válaszolt a jegyző.

A Belügyminisztérium vizsgálja az építkezéseket

"Nem az első alkalom, hogy a területen földcsuszamlások következtek be. Éppen az ismétlődő földmozgások miatt rendeltek el korábban építési tilalmat az adott területre. Jelen pillanatban annak kivizsgálása van folyamatban, hogy a most veszélybe került ingatlanok építésére konkrétan milyen körülmények között került sor" - válaszolta az Index kérdésére a Belügyminisztérium sajtóirodája.


Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport