Habermasék féltik a médiatörvény kritikusait

2011.01.25. 09:01 Módosítva: 2011.01.25. 09:25
Habermas és Nida-Rümelin felhívást tett a magyar filozófusok érdekében: a konfliktus középpontjában Heller Ágnes, Vajda Mihály és Radnóti Sándor áll, akik Orbán Viktor miniszterelnököt a médiatörvény miatt nyíltan kritizálták.

Jürgen Habermas filozófus és Julian Nida-Rümelin, a volt kulturális szövetségi államminiszter aggódik amiatt, ahogy a jelenlegi hatalom nem kedvelt kritikusaival bánnak Magyarországon, áll a galamus.hu közéleti blogon.

"Aggódunk magyar kollégáink politikai és szakmai sorsáért - kezdődik a felhívás szövege. - Hellert és Vajdát már a kommunista uralom alatt is disszidensként üldözték. 1973-ban elvesztették professzúrájukat, és 1977-ben emigrálniuk kellett. A mostani nacionalista kormány alatt, amely a kétharmados parlamenti többségét az alkotmánnyal való visszaélésre használja, újra politikai üldöztetésnek vannak kitéve. A kormányhoz hű sajtó uszít ellenük, valamint a körülöttük csoportosuló liberális filozófusok köre ellen, miközben a liberális kifejezés ismét a hazátlan-kozmopolita beállítottságú zsidó értelmiségi jelentését hordozza."

"A hatalom által indított támadás öt projektvezető ellen irányul, akiknél állítólag szabálytalanságok merültek fel az EU által nyújtott projekttámogatásokkal kapcsolatban" - áll a felhívásban. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2004-es nemzeti kutatási és fejlesztési programján Radnóti Sándor, Vajda Mihály és Steiger Kornél pályázatai is a nyertesek közé kerültek. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos robbantotta ki a botrányt öt évvel az eset után, mikor rendőrségi feljelentést tett az akadémiai filozófusok ellen, és vizsgálatot öt, összesen több mint négyszázmillió forint értékű filozófiai pályamű ügyében indított. Budai vizsgálatra Radnóti Sándor Az esztétikai reprezentáció történeti és elméleti aspektusai című pályaműnek (témavezető: Radnóti Sándor), valamint az Alaptalan alap: a tradíció folytonosságának és az életmű egységességnek kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkáiban című pályaműnek (témavezető: Heller Ágnes) teljes dokumentációját is bekérte.

Heller Ágnes filozófus és Jürgen Habermas német filozófus, szociológus beszélget a Pécsi Tudományegyetemen, ahol Jürgen Habermas filozófiája címmel nemzetközi konferenciát rendeztek 2009. május 18-án.  (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Heller Ágnes filozófus és Jürgen Habermas német filozófus, szociológus beszélget a Pécsi Tudományegyetemen, ahol Jürgen Habermas filozófiája címmel nemzetközi konferenciát rendeztek 2009. május 18-án. (Fotó: Kálmándy Ferenc)

"Ezzel szemben a meggyanúsított kollégák megerősítik, hogy semmiféle személyes hasznot nem húztak honoráriummentes munkájukból, és hogy az anyagi javakat rendeltetésszerűen, és csak a projektben részt vevő kollégák kutatásaira használták fel - folytatódik a szöveg. - A feljelentés feltűnő módon a politikailag nem kedvelt filozófusok ellen és egy olyan tudományterület ellen irányul, amely a klasszikus Athént kutatja a kezdetektől, és ezen belül elsősorban a politikai közösségek alkotmányával foglalkozik."

Heller Ágnes, akit a Német Szövetségi Köztársaságban nemcsak a Lessing- és a Hannah Arendt-díjjal tüntettek ki, hanem tavaly Weimarban ünnepélyes keretek között a Goethe Intézet a Goethe-éremmel ismerte el, a rágalmazások miatt feljelentést tett a Magyar Nemzet ellen, áll a közleményben.

"A mai napon azzal a felhívással fordulunk az Európai Bizottsághoz, hogy a magyarországi médiatörvényt ne csak az aktuálissá vált jogi vizsgálatnak vessék alá, hanem egyidejűleg tárják fel a magyar kormány egyéb intézkedéseit, és egyúttal legyenek tekintettel a kritikus hangokat hallató tudományos kutatókra és értelmiségiekre is - folytatták. - Azzal az országgal szemben, amely ma az Európai Unió elnöki posztját tölti be, s ahol a liberális alkotmányos rend alapvető jogait és eszméit sértik meg, az Európai Parlament túlságosan visszafogott magatartást tanúsít; az Európai Bizottság, mint mindig, most sem egységes; és a Német Szövetségi Köztársaság kormánya szűkszavú jelentéseket ad ki."