Szinte mindenhol megszűnik a havazás

2011.01.26. 06:58 Módosítva: 2011.01.26. 12:54
Nem okozott fennakadást a közlekedésben a hajnali havazás, az utakat folyamatosan takarítják. Délután többfelé elvonulnak a hófelhők, kisüt a nap.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) az éjszakai műszakban hetvennyolc munkagéppel folyamatosan takarította Budapest útjait, hajnalban a közösségi közlekedés elindult, közölte az FKF hajnalban.

A fővárosban hajnali fél háromkor kezdett havazni. Az éjszakai műszakban a keddi havazás miatt először még a mellékutakon dolgoztak, majd az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségiközlekedési-úthálózaton, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon kezdték meg a takarítást és a síkosságmentesítést.

A mellékutak újra havasak, takarításukat csak azután tudják elkezdeni, miután elállt a hóesés.

A társaság azt kérte a magánházak tulajdonosaitól és a társasházak üzemeltetőitől, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat söpörjék le.

Nincs fennakadás

Nem okoz különösebb gondot a tömegközlekedésben a havazás. A BKV fődiszpécsere elmondta: sem a hajnalban lehullott hó, sem a hideg miatt nem késnek a járatok.

A Mávinform tájékoztatása szerint a vasúti közlekedés zavartalan, csupán Solymárnál okozott kisebb fennakadást, ott az egyik sínre havat hordott a szél.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője azt mondta: a Ferihegyi repülőtéren körülbelül öt centiméter hó esett, és -1 fok van, közepes fokozatú hókészültség lépett érvénybe. A két kifutópálya teljesen tiszta, a gurulópályákat folyamatosan takarítják. A hideg miatt a repülőgépek szárnyait, fékszárnyait jégtelenítő folyadékkal mossák le, így körülbelül tíz  perccel tovább tart egy-egy gép indítása.

A jelenlegi forgalom a nyárinak csupán fele, harmada, így a gépek tovább tartó felkészítése sem okoz különösebb gondot, ha az időjárás nem fordul rosszabbra, nem kell jelentősebb késésekre számítani.

Nem lesz nagyon hideg

Szerdán napközben az északi és keleti tájakon marad a túlnyomóan borult idő, másutt időnként felszakadozik, csökken a felhőzet, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Elsősorban nyugaton, délnyugaton akár több órára is kisüthet a nap. Északon, északkeleten sokfelé, másutt elszórtan várható havazás, hózápor, délután a Dunántúlon egy-egy zápor is lehet. Főleg az Északi-középhegység vidékén kezdetben intenzív havazás is előfordulhat. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, késő este 0, -5 fok közé hűl a levegő.