A KDNP elítéli Derce életjáradékos díját

2011.01.27. 15:18
A fővárosi kereszténydemokraták szerint a polgárokban joggal merül fel a gyanú, hogy az újpesti fideszes polgármester által előterjesztett havi 350 ezer forintos járadék valamilyen titkos politikai háttéralku eredménye. A KDNP közleményben határolódott el a Derce Tamásnak szánt pénzes életműdíj ötletétől. Wintermantel Zsolt egyébként hivatali elődje munkatársát, a kerület jegyzőjét is közel egymilliós fizetéssel járó címre kívánta előterjeszteni.

A Kereszténydemokrata Néppárt Budapesti Elnöksége a leghatározottabban elutasítja az újpesti polgármester kezdeményezését, ami szerint az önkormányzat olyan életműdíjat alapítana, amelynek segítségével élethosszig tartóan havi 350 ezer forintot juttatnának a kerület volt vezetőjének.

Az Index szerdán írt arról, hogy Wintermantel Zsolt fideszes polgármester Semsey Aladár Életműdíj néven olyan pénzjáradékkal járó díj alapítására tett javaslatot, amelyet kizárólag Derce Tamás korábbi polgármester kaphat meg. Az odaítélés feltételei között ugyanis az szerepel, hogy a díjazottnak legalább tíz éven keresztül be kell töltenie az újpesti polgármesteri posztot. Az életműdíjjal a mindenkori polgármester fizetésének 65 százalékát is odaítélik a kitüntetettnek.

A KDNP Budapesti Elnökségének közleménye szerint Derce Tamásnak 20 évi polgármesterkedése idején igazán nem kellett szűkölködnie, az adófizetők pénzéből komoly jövedelmet és egyéb juttatásokat kapott. Ezért erkölcsileg és politikailag is vállalhatatlan, hogy a volt polgármestert az adófizetők pénzéből tovább finanszírozzák egy életműdíj köntösébe bújtatva.

A munkaadó önkormányzat és a munkavállaló a búcsúzáskor anyagilag és erkölcsileg tisztességgel vált el egymástól, így semmi nem indokolja a szokatlan és hajmeresztő ötletet az élethosszig tartó járadékról. Ráadásul az adófizetőkben joggal merül fel a gyanú, hogy a havi 350 ezer forintos járadék sokkal inkább valamilyen titkos politikai háttéralku eszköze, semmint egy erkölcsi megbecsülés kifejezése. Cinikus és elfogadhatatlan, hogy az „Életműdíj” odaítéléséhez olyan feltételeket fogalmaz meg a polgármesteri előterjesztés, amelynek az országban egyedül Derce Tamás felel meg. A KDNP Budapesti Elnöksége nem kíván asszisztálni egy „nemzet polgármestere” címhez.

Az Index információi szerint Wintermantel nem csupán Derce életre szóló megjutalmazására tett javaslatot. A Fidesz IV. kerületi politikusa a hivatali elődjének régi munkatársát, a kerület jegyzőjét is kiemelkedően magas pénzjutalomra terjesztette elő.

Wintermantel azt indítványozta, hogy Vitáris Edit kapjon címzetes főjegyzői címet. A kezdeményezéshez be kell szerezni a Kormányhivatal támogatását, és a végső döntést a miniszterelnök hozza meg. A díjat határozatlan időre adják, így a nyugdíjazást követően is folyósíthatják. A címzetes főjegyző a mindenkori köztisztviselői alapbér 24-szeresét kapja, amely jelenleg havi bruttó 927 600 forint lenne.