Wintermantel: Az újpestiek elvárása volt Derce kitüntetése

2011.01.28. 17:55
Újpest polgármestere szerint a kerület kiemelkedő személyiségei – művészei, díjazottai, sportolói – az októberi választások óta egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetés felé az újpesti polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes, sikeres működését méltó módon ismerjék el.

Wintermantel Zsolt pénteken kiadott közleményében azt írja, hogy "széleskörű elvárásra válaszolva" tett javaslatot a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapítására, és egyúttal arra is, hogy a díjat első alkalommal Derce Tamásnak adományozzák. A polgármester azt írja, hogy a kerület kiválóságait köszöntő újévi fogadáson vastaps fogadta a díj és az első díjazott bejelentését. Szavai szerint elődje minden újpesti polgármestere kívánt lenni, és azzá is vált.

Wintermantel Zsolt úgy fogalmaz, ez a kitüntetés azt fejezi ki, hogy "az újpesti közösség büszke az elmúlt 20 évre, és büszke arra a polgármesterre, akinek neve e húsz év alatt összeforrt a város nevével". Hozzáteszi, a díj azt is hivatott kifejezni, hogy a mostani városvezetés folytatni kívánja, amit Derce Tamás elkezdett.

Megjegyzi, hogy Dr. Semsey Aladár – akiről a díjat elnevezték – Újpest megbecsült és máig elismert polgármestere volt.

A kerület vezetője emlékeztet arra, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat annak ítélheti oda a képviselő-testület, aki legalább 10 évig Újpest polgármestereként szolgált, életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka illeti meg. Szavai szerint ehhez hasonló kitüntetésben számos magyar állampolgár részesül, olyan kiemelkedő személyiségek, akik tevékenységét egyöntetű elismerés és hála övezi.

Hangot ad annak a meglátásának is, hogy mivel Derce Tamás munkásságát politikai hovatartozástól függetlenül ismeri el az újpestiek közössége, "megdöbbentett és elszomorított az MSZP tiszteletlen, az emberi méltóságot sértő és rosszindulatú megnyilvánulása a díj alapításával kapcsolatban". "Kulturált emberek számára felháborító" Trippon Norbert frakcióvezető "alpári kijelentése, aki szerint pofára hozták létre ezt a díjat” - írja Wintermantel Zsolt. Hozzáteszi, hogy "ezt az útszéli hangnemet minden újpesti nevében" visszautasítja.

A polgármester úgy látja, hogy a szocialisták ünneprontó magatartásukkal egész Újpestet, az újpesti embereket sértették meg. Megjegyzi, hogy ezek a szocialisták ugyanazok, akik a választások előtt még nyílt levélben köszönték meg Derce Tamás áldozatos munkásságát, igényt tartva tapasztalatira, tanácsaira az elkövetkező években.

Különösen visszatetszőnek nevezi, hogy a díjjal járó anyagi megbecsülést elítélő vádakat lehet hallani egy olyan párttól, "amely büntetőeljárásban érintett önkormányzati és állami vezetők tucatjait, korrupciós botrányok tömegét zúdította az országra".

Közleményét azzal zárja, büszke rá, hogy Derce Tamás támogatta polgármesterré választását, és "senkinek nem fogom hagyni, hogy az újpestiek büszkeségét megsértse, az újpesti közösség összefogását pártpolitikai érdekek miatt gyengítse".

Elsőként az Index írta meg, hogy a Wintermantel Zsolt, a tavaly megválasztott fideszes polgármester olyan előterjesztéssel állt elő, amely azt javasolta, hogy Újpest önkormányzata alapítsa meg a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. A díjat csak az Újpesten legalább tíz éven át polgármesteri tisztséget betöltő, élő személy kaphatja meg. A rendszerváltozást követő húsz évben, egészen 2010-ig, Derce Tamás volt a IV. kerület polgármestere.

Az előterjesztés szövege szerint „az Önkormányzat a díjazott részére az élete végéig havi járadékot fizet. A járadék összege a polgármester tárgyhavi illetményének a 65 százaléka”, amit rögtön, az odaítélést követő hónap első napjától folyósít az önkormányzat. Az összeg havi 350 ezer forint.

Az újpesti önkormányzat csütörtökön elfogadta Wintermantel Zsolt előterjesztését. A díj ellen az MSZP illetve a KDNP budapesti elnöksége valamint az LMP IV. -XV. kerületi szervezete és az LMP IV. kerületi képviselői csoportja  is felemelte szavát.