Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Borzasztó állapotok a tököli rabkórházban

2011.01.30. 18:19
Riasztó állapotokat tapasztalt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a büntetés-végrehajtás tököli központi kórházában, ezért a belügyminisztert arra kérte, hogy tekintse soron kívüli, kiemelt feladatnak a kórház teljes felújításának, átalakításának 2002 óta húzódó ügyét.

Szabó Máté megállapította, hogy az épületet 50 éve nem újították fel, vagy fűtés van, vagy meleg víz, a még használható kórtermek pedig zsúfoltak. A fürdőhelyiségek sem alkalmasak emberi tartózkodásra, fertőtlenítésük sem biztonságos – áll az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnapi közleményében.

Akadálymentesített kórterem, megfelelő sétaudvar, sportolásra alkalmas terület sincs. Mindezek nemcsak a fogvatartottakat, hanem a személyzetet is túlságosan megterhelik, feszültségeket keltenek - fogalmazott.

A kórház egyetlen liftjében szállítanak mindent, az ételtől a halottakig. A kórházban elhelyezett fogvatartottak számával nem arányos a nevelők és a felügyelők létszáma, a kórháznak nincs pszichológusa.

Az állampolgári jogok biztosa mindezek miatt egyszerre és együtt látja sérülni a jogállamiság elvét, az emberi méltósághoz, a tisztességes eljáráshoz és az egészséges környezethez való jogot.

Megelégedéssel fogadta viszont, hogy a fogvatartottak egyáltalán nem panaszkodtak a kapcsolattartás hiányára. Sőt: az apák vasárnaponként meglátogathatják a börtönkórházban született gyermeküket - ez az emberi méltósághoz, a házasság és a család védelméhez való jog érvényesülését jelenti.

Minderről Szabó Máté tájékoztatta a közigazgatási és igazságügyi minisztert és több javaslatot is megfogalmazott, arra kérve a belügyminisztert, hogy tekintse soron kívüli, kiemelt feladatnak a kórház teljes felújításának, átalakításának már 2002 óta húzódó ügyét.