Hétfőn válaszol a kormány a médiatörvény európai kritikájára

2011.01.31. 06:35
Hétfőn valószínűleg megküldi válaszát a kormány Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos a médiatörvény egyes rendelkezéseit kifogásoló levelére. A biztos a sajtószabadság korlátozását látja a törvényben, a kormány szerint csak technikai kifogások érkeztek.

Várhatóan hétfőn küldi el válaszát a magyar kormány Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos a médiatörvénnyel kapcsolatos levelére, jelentette be Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kroes január 21-én küldte meg levelét, amiben többek között a regisztrációs kötelezettség kiterjesztése, valamint a kiegyensúlyozottsági követelmény túl tág értelmezése miatt fogalmazta meg aggályait. Ezek az EB álláspontja szerint veszélyeztetik a szólás- és sajtószabadságot.

Kovács a levél kézhezvétele után azt állította, hogy az EB-nek csak technikai jellegű kifogásai voltak a törvénnyel kapcsolatban.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium később közleményben ismerte el, hogy az EB szerint a médiatörvény "nem minden tekintetben áll összhangban az uniós joggal".

A kormány hivatalosan nem hozta nyilvánosságra Kroes levelét, de azt a Szól a Rádió Facebook-csoport közzétette. Kovács január 24-én azt közölte, hogy Kroes levelét az arra adott válasszal egyidejüleg hozzák nyilvánosságra. Hogy ez mikor történik meg, arról Kovács nem nyilatkozott.