Megnyerte a háborút a harci polgármester

2011.01.31. 17:30
Megsemmisítette a Tolna Megyei Bíróság hétfőn a harci polgármester tisztségeinek összeférhetetlenségét kimondó képviselő-testületi határozatot - közölte a polgármester jogi képviselője.

Magyar Anikó emlékeztetett: Harc község képviselő-testülete január 18-án szüntette meg Bóni Zoltán (független) tisztségét, mert az a 2010. október 3-i megválasztása után összeférhetetlen volt a Harc Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztével.

A polgármester a határozat ellen a Tolna Megyei Bírósághoz fordult jogorvoslatért, a bíróság nem peres eljárásban hétfőn hozott végzést.    Eszerint visszamenőlegesen nem lehet kimondani az összeférhetetlenséget - mondta az ügyvéd.

Magyar Anikó megjegyezte, hogy Bóni Zoltán 2010. december 7-én lemondott a kuratóriumi elnöki tisztségről, a bíróság pedig december 28-án törölte a nyilvántartásból.

A polgármester jogi képviselője hozzátette: a faluvezető egy további keresetet is benyújtott, amelyben annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy egy összeférhetetlenséget kimondó határozat nem szünteti meg automatikusan a polgármester jogviszonyát.

Bóni Zoltán ellen 2010. december 7-én a képviselő-testület fegyelmi eljárást is indított, amelynek 30 napos időtartamára felfüggesztette tisztéből. A felfüggesztést december 21-én szintén a bíróság szüntette meg.

A 970 lakosú Harc képviselői az összeférhetetlenség mellett azt rótták fel a 2010-ben másodszor polgármesterré választott Bóni Zoltánnak, hogy vagyonkezelési kötelezettségeit nem a testület határozatában foglaltak szerint teljesítette, a művelődési ház felújításának idejére pedig leltár nélkül szállíttatta át a berendezést egy magáningatlanba.