no

A Zöld Pardon és a Rio épületei raktárként állnak tovább

2011.02.01. 17:46
Lejárt a szerződése a két budai szabadtéri tömeg-szórakozóhelynek, de a XI. kerületi önkormányzatnál nagy a tanácstalanság, hogy mi legyen a Zöld Pardon és a Café del Rio sorsa. A két helyre korábban milliárdos nagyságrendű büntetést róttak ki, aztán a pontos összeget elfelejtették meghatározni, most pedig már csak tízmilliós nagyságrandű követelése van az önkormányzatnak. A kocsmák most már bérleti díjat sem fizetnek, az épületek mégis foglalják a közterületet.

Nincs szerződése 2010. december 31. óta a Zöld Pardonnak és a Café del Riónak, és bizonytalan, hogy lesz-e újabb szezonja a tavaszi-nyári hónapokban több tízezer fiatalt fogadó szórakozóhelyeknek.

Civertan /
Civertan / legifoto.com

Az Index kérdésre a XI. kerületi polgármesteri hivatal azt nyilatkozta: „a szórakozóhelyek esetleges újbóli kinyitása és működése tekintetében úgy látjuk, csak a befizetett tartozás képezhetne tárgyalási alapot az önkormányzat részéről”. „Az előző városvezetés a jogosulatlan közterület-használat miatt több tízmillió forintos úgynevezett jogosulatlan területhasználati díjat (alapdíj tízszerese) szabott ki mindkét szórakozóhely esetében. Fizetési kötelezettségüknek 2010. december 31-ig kellett volna eleget tenniük, amely a mai napig, az önkormányzat többszöri felszólítása után sem történt meg.”

Az Index által megkérdezett jelenlegi és volt önkormányzati képviselők pártállásra való tekintet nélkül azt állítják, hogy az újbudai testület meglehetősen zavaros helyzetet állított elő a büntetés ügyében.

A 2009-ben kiszabott büntetés ugyanis eredetileg közel 2,5 milliárdos plusz bevételhez juttatta volna az önkormányzatot, amely most mégis csak tízmilliós tételek befizetését kéri számon a szórakozóhelyeken. A Zöld Pardont üzemeltető cég tavaly viszont úgy tudta, hogy „az önkormányzat belátta tévedését”, és visszavonta a szórakozóhelyek által jogszerűtlennek tartott magas büntető bérleti díjat .

Az újbudai önkormányzat 2001-ben kötött szerződést a Petőfi-híd lehajtóinál lévő közterületek használatára, a szerződést 2005-ben megújították. Később azonban kiderült, hogy a szabadtéri szórakozóhelyek az eredeti szerződésben szereplő terület négyszeresét használták. A testület 2009 áprilisában - fideszes javaslatra - ezért kötelezte mindkét szórakozóhelyet a milliárdos nagyságrendű büntetés megfizetésére.

Az újbudai önkormányzat jegyzője 2009-ben azt nyilatkozta, hogy a bírság végső összegét a jogi bizottságnak kellett volna megállapítani, ez azonban nem történt meg.

A ZP-sek szerint a szerződésben csak tévedésből szerepelt 1470 négyzetméteres területként a bérbe adott Petőfi-hídi felhajtó, valójában 6000 négyzetméterre kötöttek megállapodást.

Az Index önkormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a két szórakozóhely tulajdonosai még nem adtak be szándéknyilatkozatot szerződésük megújítására, viszont azt kérték, hogy raktárként használhassák tovább a területen felépített ingatlanaikat. A fideszes irányítás alatt álló kerületi önkormányzatnak ebben az esetben is bérleti díjat kellene kiszabnia, a kérdés azonban eddig még nem került a képviselők elé.

Az újbudai Fidesz az előző ciklusban Molnár Gyula polgármestersége idején még kifejezetten harciasan lépett fel a helyek ellen. A párt képviselői rendőrségi feljelentéseket is tettek. A Riót például rongálás gyanújával jelentették fel, mert területén egy önkormányzati tulajdonú hídmúzeum állt, ami azonban az elmúlt évek során eltűnt.

Biztos ugyanakkor, hogy a Rio tulajdonosi köre által működtetett Karolina úti Play Club a West Balkán tragédia után nem nyithat ki. A tömegdiszkó működési engedélyét ugyanis már decemberben gyorsított eljárásban bevonták. A diszkóra többször milliós bírságot róttak ki a zajhatár túllépése miatt, és korlátozták a hely éjszakai nyitva tartását is. A Play vezetése azonban az önkormányzat határozatát eltitkolva novemberben éjszakai rendezvényre adta bérbe a helyet.