Földrengés: 327 épület sérült

2011.02.01. 17:23

Lezárta a szombati földrengéssel kapcsolatos vizsgálatot a helyi védelmi bizottság Oroszlányban. A városban 220 káresetet jegyzőkönyveztek, a közeli Vértessomlón 107 épületben keletkeztek károk - mondták el a polgármesterek a bizottság keddi ülésén.

Katasztrófa idején a legfontosabb a tájékoztatás, ezért a településeknek érdemes megfontolniuk hangosbeszélők beszerzését, mert a rendőrség és a mentők autói erre alkalmasak ugyan, de szükséghelyzetben nem ez a dolguk - emelte ki Oroszlány polgármestere, Takács Károly.

A bizottság elnöke elmondta, súlyos gondot okozott, hogy a földrengés után valószínűleg kapacitáshiány miatt egy-másfél órára használhatatlanná vált a mobilhálózat, erre levélben hívja fel a szolgáltatók figyelmét.

A polgármester megemlítette, volt olyan eset, hogy az önkormányzatnak saját intézményéről kellett leveretnie a lakatot, mert az érintett vezető a földrengés hírére nem helyezte szolgálatba magát. Fontosnak nevezte olyan, előre megírt tervek elkészítését, amelyekben rögzítik a résztvevők feladatát, és senkinek nem kell parancsra várnia.

A polgármesterek szerint az emberek leginkább arra voltak kíváncsiak, várhatók-e további rengések, azonban az önkormányzatok erről senkitől nem kaptak tájékoztatást, elérhetetlenek voltak a földrengések jelzésével és kutatásával foglalkozó állami szervek.

Oroszlányt és térségét szombaton 4,7-es erősségű földrengés rázta meg. A rengés csaknem ötven kilométeres körzetben érzékelhető volt.

Személyi sérülés nem történt, de biztosítókhoz és a polgármesteri hivatalokhoz az egész országból eddig több mint háromezer bejelentés érkezett, a károk teljes összege meghaladhatja az egymilliárd forintot. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport