Nem lehet kapni a támogatott, influenza elleni oltást

2011.02.01. 15:12
Az influenza elleni egyetlen támogatott, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, ugyanis a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette a forgalmazását.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházba kerülő betegek száma országszerte fokozatosan nő. Az influenzaszezon eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen a háromkomponensű oltóanyag véd. Sajtóértesülések szerint viszont ebből a vakcinából a patikákban csak a drágább kapható.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársa kedden azt közölte: a különböző háromkomponensű, szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, csak a gyártási technológia lehet eltérő. "A szezonális oltóanyagok összetételét ugyanis minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg az északi vagy a déli féltekén leggyakrabban kimutatott influenzavírusok alapján" - tették hozzá. Jelenleg hatféle háromkomponensű szezonális oltóanyag is vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint az egyetlen, influenza elleni oltóanyag, amelyen ártámogatás van, az a Begrivac, amely így 1253 forint helyett 940 forintba kerül. Ennek a forgalmazását azonban a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette. A hatályos jogszabályok szerint  a gyógyszer forgalmazója, gyártója ugyan köteles bejelenteni a gyógyszer-nagykereskedőnek, az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI), valamint az OEP-nek, ha egy készítmény forgalmazását három hónapra felfüggeszti, de az egészségbiztosító nem tehet mást, mint hogy tudomásul veszi a bejelentést. Az OEP-nél elmondták, hogy kezdeményezik a szóban forgó jogszabály felülvizsgálatát.

Az OEP tájékoztatása szerint a jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy bárkit kényszerítsenek egy termék forgalmazására, még akkor sem, ha védőoltásról van szó. Arra sincs lehetőségük, hogy kezdeményezzék bármely gyógyszer, védőoltás támogatásba történő befogadását. Ugyanakkor bármely más, influenza elleni védőoltás gyártója bármikor kezdeményezheti az általa forgalmazott készítmény támogatásba való befogadását.

A Novartis Kft. közleményében annyit írt, hogy a múlt év végén jelezték az OGYI-nak, hogy a gyártás során felmerült problémák miatt várhatóan 2011. március 31-ig nem tudnak szállítani az oltóanyagból. A közlemény szerint elővigyázatossági okokból rendelték el a gyártás megszakítását, mivel egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során eltéréseket tapasztaltak. Hozzátették: "a Novartisnak a betegek biztonsága iránt vállalt felelőssége megkövetelte, hogy ideiglenesen felfüggesszük az oltóanyag gyártását". Ugyanakkor hozzátették: "a már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel".