Nem lesz, ki vezesse az új mentőautókat?

2011.02.01. 07:56

Közbeszerzési eljárást írt ki az Országos Mentőszolgálat új kocsik beszerzésére. A pályázatban szereplő feltételek alapján várhatóan olyan mentőautók érkeznek, amelyek kizárólag C kategóriás jogosítvánnyal vezethetők, csakhogy a mentőszolgálatnál dolgozó sofőrök többségének B kategóriás jogosítványa van, derül ki a Magyar Nemzet keddi cikkéből.

Mobil intenzív egység Hollandiából
Mobil intenzív egység Hollandiából

Az egészségügyi kormányzat év végén jelentette be, hogy 850 millió forintból új mentőkocsikat vásárolnak, ez 38-40 új úgynevezett esetkocsit jelent. A járműbeszerzés halaszthatatlan, mivel a 770 meglévő autóból 247-et le kell selejtezni, mert az év elején elérik a tízéves kort, amin túl nem használhatók mentésre.

Győrfi Pál az OMSZ szóvivője a lapnak elmondta: a tender műszaki leírása igen részletes, a legmagasabb szintű mentőellátás biztosítására alkalmas járműveket vásárolják. Az OMSZ először szerez be az uniós szabványnak mindenben megfelelő, már eleve mentőautónak felszerelt kocsikat, tette hozzá  szóvivő.

Jól felszerelt jármű
Jól felszerelt jármű

A mentőszolgálatnál dolgozó sofőrők többségének B kategóriás jogosítványa van, az új esetkocsik viszont több mint három és fél tonnásak lesznek, az ekkora tömegű gépjárművek vezetéséhez pedig már C kategóriás jogosítvány szükséges. Az átképzés fejenként 100-150 ezer forintba kerülne, ezt a söfőrök többsége nem tudná saját zsebből finanszírozni. Az OMSZ-nél már keresik a megoldást a helyzetre, egyelőre felmérik, hány sofőr rendelkezik C jogosítvánnyal.