Kertészeket és sofőröket is kirúgtak a pécsi egyházmegyétől

2011.02.01. 09:16
Elbocsátás, gazdasági átszervezés indult a pécsi egyházmegyében az új kormányzó hivatalba lépésével, írja a Dunántúli Napló.

Veres András szombathelyi megyés püspök, apostoli kormányzó a Dunántúli Napló kérdésére elmondta, hogy valóban elindította a szükséges gazdasági megszorításokat, amelyek elbocsátásokat is jelentenek. "A működés biztonsága érdekében a nadrágszíjat összébb kell húzni" – közölte Veres András.

A lap egyéb forrásból értesült arról, hogy a püspökség felmondott az egyházmegyei tulajdonban lévő mohácsi Szent János Hotel igazgatójának és étteremvezetőjének, a püspökség Szekszárdról ingázó hivatali igazgatójának, két kertésznek, két gépkocsivezetőnek, valamint a sajtóiroda vezetőjének és segítő munkatársának. Veres András azokkal is bértárgyalásokat folytatott, akiknek megerősítette a pozícióját.

Mayer Mihály utódját a Vatikán nevezi ki, várhatóan márciusban vagy áprilisban meglesz az egyházmegye új püspöke.

Mayer Mihály lemondását január 19-én jelentette be a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága. A püspök az Egyházi Törvénykönyv 401. kánon 2. paragrafusára hivatkozott. Az egyházi törvénykönyv vonatkozó része szerint tehát betegség vagy a hivatal betöltését akadályozó "más súlyos ok" áll a lemondás hátterében.