Képzett őrök tiltják ki a fiatalokat a szórakozóhelyekről

2011.02.02. 13:41 Módosítva: 2011.02.02. 13:44
Ha egy szórakozóhelyen vagy tömegrendezvényen legalább tízfős a biztonsági személyzet, akkor azok között legalább 4 tagnak kell képzettséggel rendelkeznie, tartalmazza a szórakozóhelyek biztonságának szigorításáról szóló előterjesztés, amelyet ma tárgyal a kormány. A szigorúbb szabályok plusz terheket is rónak a vállalkozásokra: több biztonsági ember kell, szakvéleményeket kell készíttetniük és felelősségbiztosítást is kell kötniük.

A mostani szabályozás lehetővé teszi, hogy egy nyilvántartásba vett vendéglátóhely megkezdje működését és a hatóság csak ezután vizsgálja, a West Balkánban történt tragédia azonban indokolttá teszi az előzetes ellenőrzés bevezetését - áll abban a kormány részére készült előterjesztésben, amely a szórakozóhelyek és tömegrendezvények biztonságának növelését célozza. Az előterjesztésről ma tárgyal a kabinet.

Információink szerint a tervezet kimondja, hogy zenés, táncos rendezvényt ezentúl csak előzetes engedéllyel lehet megtartani, amit az illetékes jegyzőnek kell kiadnia. Mindez azt is jelenti, hogy a rendezvényszervezőknek időben meg kell majd kérniük az engedélyt. A szabályozás a már működő rendszeres rendezvényeknél az engedélyezési eljáráshoz türelmi időt adna, azaz emiatt nem kellene bezárniuk.

Előírnák, hogy a 300 fő feletti rendezvényekhez biztonsági tervet is kell készíteni. A tervezett szabályozás a 300 fő egyidejű befogadására alkalmas, zárt terű, zenés-táncos szórakozóhelyekre terjed ki, szabadtéri rendezvények esetében pedig az 1000 fő felettiekre.

Képzett személyzet kell

A biztonsági személyzettel kapcsolatban azt akarják bevezetni, hogy ha a biztonságiak száma eléri a tíz főt, akkor közülük legalább egy tagnak biztonságszervezői, legalább három tagjának rendezvénybiztosítói képzettséggel kell rendelkeznie.

Az ellenőrzéseket nemcsak az engedély kiadása előtt tartanák meg. Egy éven belül kötelező lesz legalább két ellenőrzést tartani a legtöbb ellenőrzésre jogosult hatóságnak, azaz a tűzoltóságnak, az ÁNTSZ-nek, a rendőrségnek és az építési hatóságnak. A tűzvédelmi hatóságnak az eddigiekkel ellentétben lehetővé tennék, hogy ha szabálytalanságokat talál, megtilthassa az üzemeltetést. A jelenlegi szabályozás szerinti tűzvédelmi bírságok nem visszatartó erejűek, ezért megemelnék ezek mértékét.

Legfontosabb

A szigorítások célja az is, hogy fiatalkorúak este tíz és reggel hat között szórakozóhelyen ne tartózkodhassanak. A 14 év alattiaknak megtiltanák, hogy a rendezvényeken részt vegyenek, a 14 és 18 év közöttieket pedig nem engedhetnék be, ha részegek.

Az élekor ellenőrzésére a beengedésnél a biztonsági személyzet elkérheti a személyi igazolványt. Az üzemeltetőnek lehetősége lesz arra, hogy a fiatalkorúaknak megkülönböztető karszalagot adjanak, így őket a pultnál nem szolgálják ki alkohollal.

A tervezet szerint előírnák azt is, hogy a rendezvényszervezőknek kötelező felelősségbiztosítást kell kötniük.

Költségek

A szabályozás módosítása plusz költségeket ró a vállalkozásokra. A biztonsági személyzet díja emberenként és óránként körülbelül 1500-2000 forint terhet jelent. Plusz kiadást jelenthet az engedélyhez szükséges biztonsági terv elkészítésének szakértői díja.

További, a vállalkozásokat terhelő kiadás az épület állékonyságára vonatkozó statikai szakvélemény elkészítése. Ez az épület szerkezetétől a szerkezetek beépítettségétől függően általában 50 000 - 500 000 forintig terjed.

A ló túloldala?

A tervezet elkészítésénél kikérték a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége és a Dj Szövetség véleményét is. A Maresz képviselője elmondta, hogy észrevételezték, hogy a 300 fős határ túl alacsony, életszerűtlen lenne, ha minden ekkora rendezvényt engedélyeztetni kellene. Szerintük ezt a 300-at fel kellene tornázni 500 főre, az reálisabb lenne.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége üdvözölte, hogy ezentúl csak szakirányú, felsőfokú képesítéssel rendelkező ember szervezhessen nagyobb rendezvényeket. Szerintük a felelősség a szervező kezében van, nekik kell ismerni a jogszabályokat, illetve mindent tudni a rendezvényről.

Kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy a jogszabályok megváltoztatásával nem esnek-e át a ló túloldalára, ugyanis jogszabályok eddig is voltak, a West Balkánban pedig ebből jó párat nem tartottak be, ezért inkább a szabályok betartatására kellene koncentrálni. Összességében a Maresz egyik képviselője szerint az új törvénykezés kezelheti a mostani problémákat, de sokkal egyszerűbben is kezelhetné őket.