Budai Gyula már nem csak a filozófuspénzeket vizsgálja

2011.02.03. 16:09
Körülbelül tizenöt, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt, az innovációs alapból kifizetett pályázatot vizsgál az elszámoltatási kormánybiztos.

"Nem csak filozófuspályázatokat vizsgálunk" - hangsúlyozta Budai Gyula csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy kifejezetten a többmilliárdos tendereket nézik át.

A kormánybiztos elmondta, a filozófuspályázatok ügyében folytatják a vizsgálatot. Eddig három felhívás áttekintését fejezték be, és mindhárom esetében büntetőfeljelentést tettek. "Semmi más nem történt", mint a közpénzek felhasználásának ellenőrzése - fogalmazott.

A Gulyás Gábor személyét - aki a debreceni Modem igazgatója, a Műcsarnok új vezetője - firtató újságírói kérdésre Budai Gyula kifejtette: az ő nevével a Vajda Mihály-féle pályázat során találkoztak, amelyben Gulyás Gábor alvállalkozóként vett részt. Az elszámoltatási kormánybiztos a vizsgálat folyamán az ő tevékenységére is kitért.

(A Népszabadság január 17-i számában írt arról, hogy a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója tiltakozó oldalt hozott létre a Facebookon a megtámadott filozófusok védelmében, miután hasonló témájú levelét is nyilvánosságra hozta az interneten. A lap által vállaltan jobboldali elkötelezettségű filozófusnak nevezett Gulyás Gábor akkor úgy fogalmazott: a nyíltan értelmiségellenes, burkoltan antiszemita kiszólások hiteltelenítik a pályázati rendszer operettszerű, torz működését korrigálni kívánó fellépéseket.)

Arra a kérdésre, hogy a pályázók származását vizsgálják-e, Budai Gyula úgy válaszolt: "abszolút nem a származás alapján" vizsgálódnak.

A Magyar Nemzet több számában is foglalkozott a filozófuspályázatok ügyével. A lap közlése szerint hat pályamunkával összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.