Gyorsan összeálltak a szórakoztatók

2011.02.03. 20:17 Módosítva: 2011.02.03. 20:17
Néhány nap alatt létrejött egy jelentős méretű, egyesület, miután megkezdődött a szórakozóhelyekre vonatkozó szabályok módosítása. Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) mintegy 50 fővárosi és vidéki szórakozóhely szervezőit, tulajdonosait fogja össze.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy legkésőbb 90 napon belül hatályba lépnek a szórakozóhelyekre vonatkozó új szabályok, kormányrendelet- és törvényváltozások. A jelentősebb budapesti és vidéki szórakozóhelyek képviselői azonban eddig nem működtek közre a West Balkán-tragédia után tervezett módosítások kidolgozásában. Nem létezett ugyanis olyan komolyabb szakmai szervezet, amely a fiatalok által látogatott éjszakai helyek képviselőit fogta volna össze.

A kormányzati szabályozás hírére néhány nap alatt létrejött egy jelentős méretű szervezet, amelyhez eddig mintegy 50 szórakozóhely, tulajdonos, szervező és klub csatlakozott. Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért csütörtöki tájékoztatója szerint a szervezet azzal a céllal indul, hogy az új szabályok kialakítása a szakmai tapasztalattal rendelkezőkkel együttműködve történjen meg, és életszerű, a gyakorlatban jól alkalmazható jogszabályok szülessenek.

A EBKSZ saját önszabályozó norma rendszert is kiépít, és megalkotja a fiatalkorúak szórakoztatási kódexét.

Fő célja, hogy az ifjúság- és gyermekvédelmi szervezetekkel együttműködve változtasson a táncos szórakozóhelyek és rendezvények imázsán, és hogy elfogadtassa a közvéleménnyel, valamint a hivatalos közigazgatási és rendőri szervekkel, hogy ezek a helyek integráns részei a fiatalok életének.

Az Egyesület tevékenységei szerint a biztonságos szórakozás minimum feltételei, hogy szórakozóhelyeken legyen megfelelő szellőztetés, legyen ingyenes, korlátlan mennyiségű ivóvíz, a látogatók csomagját biztonsági szolgálat vizsgálja át a veszélyes tárgyak kiszűrése céljából, valamint hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői együttműködési megállapodás aláírására törekedjenek a helyi önkormányzattal, a rendőrséggel, a tűzoltósággal, a területen illetékes egészségügyi szolgáltatóval és a fiatalokat érintő általános problémák megoldását célként felvállaló civil szerveződésekkel.

A napok alatt felállt egyesülethez csatlakozott többek között az A38, a Symbol, a Merlin, a Cinetrip, az Instant és a Corvintető, több debreceni, pécsi, siófoki szórakozóhely szervezői, tulajdonosai, és tárgyalnak a Szigettel is. Az egyesület bevonta a szakértői munkában a Walton Security-t is.