Háromféle vakcina kapható az influenza ellen

2011.02.03. 13:28
Nemcsak az újinfluenza, hanem több más vírus is okoz influenzás megbetegedéseket. Országszerte megnőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az influenza ellen többféle oltással lehet védekezni.

A múlt hét óta negyven százalékkal nőtt az influenzás megbetegedések száma, az ÁNTSZ javasolja az oltást, különösen a veszélyeztetett csoportoknak.

Az idei szezonban háromféle oltóanyag van – derül ki az ÁNTSZ honlapján. A háromkomponensű szezonális influenza elleni Fluval AB, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek, és a 2009-es egykomponensű Fluval P pandémiás oltóanyag. Míg az egykomponensű csak a H1N1 ellen, addig a háromkomponensű vakcinák a szezonális vírus ellen is védenek.

A különösen veszélyeztett csoportba tartozók, 3 év allattiak, krónikus betegek, várandós nők, és 65 év felettiek ingyen juthatnak hozzá a vakcinákhoz. A veszélyeztetett csoporthoz tartoznak továbbá az egészségügyben dolgozók és a szociális munkások. A 6 hónapos kor alatti csecsemők nagyon veszélyeztetettek, de ők nem is oltathatók, őket az védi, ha a környezetükben élők be vannak oltva.

Az egykomponensű oltóanyag mindenki számára ingyenesen elérhető a háziorvosánál. A háromkomponensű, szezonális influenza ellen is védettséget nyújtó vakcinák, melyekből jelenleg hatfélét gyártanak, csak a veszélyeztetett csoportoknak térítésmentesek, egyébként receptre körülbelül 1500 forintért kaphatóak a patikákban, és még egyszer ennyit kell fizetni a beadásért a rendelőkben.

Az egyetlen támogatott, háromkomponensú oltóanyag jelenleg nincs forgalomban, mert a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette forgalmazását. Ennek ára a támogatással 900 forint körül volt. Jelenleg kapható egy drágább vakcina is, körülbelül 3000 forintos áron, melynek beadása a mikrotűs technika miatt fájdalommentes.

Az ÁNTSZ azoknak is javasolja az influenza elleni oltást, akik tavaly már beoltatták magukat. Bár a mostani influenzaszezonban 95 százalékban ugyanaz a vírus terjed, ami tavaly, a korábban megszerzett immunitás egyénenként különböző lehet.

Az influenzát azok is megkaphatják, akinek erős az immunrendszere, de a vitaminok fogyasztása kiemelten ajánlott a téli hónapokban. Az influenza ellen a D-vitamin a leghatékonyabb.

Az oltás sem jelent azonban 100 százalékos védelmet. Az egyéni reakció és érzékenység miatt nem mindenkiben alakul ki a megfelelő immunválasz. A szakértők szerint ettől függetlenül hatékonynak tekinthető az oltás, mert az emberek többségénél kialakul a védettség, azoknál pedig, akik pedig a védőoltás ellenére mégis megbetegednek, enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés.

Magyarországon január elejéig mintegy 800 ezren kapták meg a védőoltást, amely töredéke a múlt évi 3,6 milliónak. Január elejéig az államilag finanszírozott védőoltásokból 700 ezer fogyott el, míg a felhasznált térítéses oltások száma a tavalyi 300 ezerrel szemben alig 90 ezer volt.

Az ÁNTSZ honlapjáról letölthető gyakran ismételt kérdések PDF formátumban.