Toplisták: Vagyonos, adós és nincstelen képviselők

2011.02.03. 00:53
Gyurcsány Ferenc a jelenlegi parlament legmagasabb jövedelmű képviselője, Veres János pedig a legvagyonosabb. A volt miniszterelnök havi 9 millióból él, de nem tesz félre semmit, egykori pénzügyminiszterének 400 milliós megtakarítása van, igaz, emellé 135 milliós adóssága is. 169 politikusnak több az adóssága, mint a megtakarítása, a rekorder mínusz 70 millióval Kósa Lajos. Egy képviselő 3 autóval és 4 motorral büszkélkedhet, derül ki a vagyonbevallásokat összesítő táblázatunkból.

Kedden hozták nyilvánosságra a parlament honlapján az országgyűlési képviselők 2010-es vagyonbevallását. Ingatlan- és ingóvagyonukról, megtakarításaikról és tartozásaikról, üzleti részesedéseikről, jövedelmükről, az országgyűléstől kapott juttatásokról, a kapott ajándékokról és pályázati támogatásokról kellett beszámolniuk.

Kattinhat 385-ször

Valamennyi képviselő eleget tett a bevallási kötelezettségének. Az országgyűlési honlapra feltöltött pdf-ek – itt választhatja ki az egyes képviselőket, akik adatlapján érhetők el a bevallások – nagy hibája, hogy gyakorlatilag nem teszik összehasonlíthatóvá a 385 politikus vagyoni helyzetét (azért nem 386, mert Tarlós István mandátumát még nem töltötték be).

Mivel változtatni szerettünk volna ezen a tarthatatlan helyzeten, hangyaszorgalommal egy táblázatba gyűjtöttük a vagyonbevallások legfontosabb, forintosítható, illetve számosítható és így nagyjából összevethető adatait.

Havi félmilliárd fizetésre

Ebből kiderül: a képviselők munkája  – a választókerületi pótlékkal és a lakhatási támogatással, valamint a politikusok egyéb adóköteles jövedelmével együtt - nagyjából 502 millió forintjába került az országnak 2010-ben. A képviselők félretett pénze meghaladja a négymilliárdot, tartozásuk hárommilliárd alatt van.

Az adatokat összesítő táblázatban ön is felállíthat rangsorokat a megfelelő oszlopok kijelölésével. Megnézheti, kinek volt a legtöbb vagy a legkevesebb megtakarítása, tartozása, havi jövedelme, autója. A megtakarítások és a tartozások különbségéből képeztük az általunk pénzbeni vagyonnak nevezett mutatószámot.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!

A politikusok által megadott adatokból úgy tűnik, hogy a legtöbb félretett pénze – bizonyos megtakarítások esetén csak a hathavi képviselői járandóságát meghaladó összeg bevallásköteles –, és a legtöbb adóssága is a korábbi pénzügyminiszternek, a tavaly elvált MSZP-s Veres Jánosnak van. Veres a tavaly júniusi vagyonbevallásához képest az elmúlt félévben jócskán átrendezte vagyoni szerkezetét.

Veresen kívül még a szintén MSZP-s Tóth Csabának és Puch Lászlónak, valamint a KDNP-s Seszták Miklósnak haladja meg a pénzbeni vagyona a százmillió forintot (tehát ennyivel több megtakkarítása van mint adóssága). További nyolc képviselő van ötvenmillió forint fölötti pluszban, köztük van a fideszes Tállai András és a Jobbik-listáról bejutott Pősze Lajos.

Szegény Kósa, szegény Gyurcsány

Ha csak a megtakarítás és a tartozás különbségét nézzük, a legrosszabb helyzetben lévő két politikus Kósa Lajos és Gyurcsány Ferenc: félretett pénze egyiknek sincs, előbbi több mint hetven, utóbbi több mint hatvanmillióval tartozik. Összesen 169 képviselő tartozása haladja meg a megtakarítását, közülük 64-nél több mint tízmillió a különbség, nagyjából harmincnál több mint húszmillió a különbség.

A legjobban kereső politikus egyébként a vagyontalan Gyurcsány Ferenc, aki az Altustól kapott 107 milliós osztalék ellenére sem tett félre semmit. Nem Gyurcsány az egyetlen, aki éves rendszerességű jövedelmet is feltüntetett a bevallásában; az összehasonlíthatóság kedvéért az ilyen típusú bevételeket tizenkettővel elosztva tüntettük fel a jövedelem elnevezésű oszlopban, amiben a havi bruttó szerepel.

Ez az adatsor egyébként nem teljes. Vannak ugyanis politikusok, akik bevallásában nem szerepelnek az államtitkári munkáért kapott fizetések; ilyen például Varga Mihály és Illés Zoltán (de még Orbán Viktor sem tüntette fel jövedelmében összegszerűen a miniszterelnöki illetményét, csak azt írta, hogy kap ilyet).

Ezerforintos toll és szerencsi csoki

És ha már fel nem tüntetett adatokól van szó: nehezen hihetőnek tűnik, annak a 105 politikusnak a bevallása, akinek állítólag nincs semmilyen bevallásköteles megtakarítása. Ha ez igaz, az persze legalább annyira szomorú, mint ha nem igaz.

Jelentősen rontja a bevallások hitelességébe vetett hitet, hogy ajándékról alig tucatnyi politikus számolt be. Igaz, akik bevallották, azok legalább meglehetősen alapos emberek: a KDNP-s Salamon László 5000 forintnyi alumíniumot és pvc-fóliát, 3000 forintnyi dvd-t is beírt, Vadai Ágnes Westend-parkolókártyát kapott, bár nincs autója, a fideszes Zsigó Róbert még az ezerforintos tollat is fontosnak tartotta beírni, míg az LMP-s Vágó Gábor például azt, hogy kapott egy 300 forint értékű szerencsi csokit a Fidesztől és egy 2500 forintos Kárpátia cd-t a Jobbiktól.

Így számoltunk

A megtakarításoknál és a tartozásoknál egyaránt nehézséget okozott, hogy egyesek dollárban, euróban, illetve svájci frankban lévő számokat közöltek. Ezeket önhatalmúlag az alábbi árfolyamokon váltottunk forintra: 210 forint/frank, 195 forint/dollár, 270 forint/euró. Mindkét oszlopban okoz némi bizonytalanságot, hogy például a hitelek többségénél nem tudni, a meglévő tőketörlesztési kötelezettséget írták-e le, vagy a hitel teljes összegét (sőt, néhányszor a zömében kitöltött bevallások kiolvasása is nehézséget jelentett, és okozhatott pontatlan adatbevitelt). Épp így nem tudni, hogy például egy értékpapírnál névérték vagy egy bizonyos időpontban aktuális piaci érték szerepel-e, vagy egy megtakarításos életbiztosításnál a lejárati vagy az aktuális visszavásárlási értéket tüntették-e fel.

A táblázatban szándékoltan nem tüntettük fel az ingatlanokat. Ezek darabszáma ugyanis nem mérvadó a vagyon érzékeltetésére – hiszen bárki beláthatja, egy darab XII. kerületi lakóingatlan általában többet ér egy vidéki panel és garázs kettősénél –, de még a területe sem; értékbecslésre vállalkoznunk pedig sarlatánság lett volna.

Járműhalmozók és autótlanok

Az "autók" elnevezésű oszlopban valójában mindenféle jármű szerepel; ezek többsége valóban személyautó, de akad köztük motor, traktor, teherautó, de még négy motorcsónak is. A járműhalmozó a fideszes Koncz Ferenc, akinek három autó és négy motor van a birtokában. Öt képviselőnek van négy járműje, ezek között motorcsónak is akad (Kósa Lajosé), míg a három járművel rendelkező tíz képviselő egyikének, a jobbikos Sneider Tamásnak egy traktorja is van (ő egyébként tavaly "az elmúlt nyolc év kormányai miatt" nyolc hektár szőlőtől volt kénytelen megválni).

A képviselők birtokában összesen 346 jármű van, 128 politikusnak nincs a nevén se autó, se motor, se teherautó, se motorcsónak, se traktor. Az LMP-sek közül például csak négy képviselőnek van autója, de Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Varga Mihály, Lezsák Sándor, Semjén Zsolt vagy éppen Lendvai Ildikó nevén sincs autó (és Mesterházy Attilának is csak egy motor szerepel a bevallásában).