A diákjait ribancozó KDNP-s kirúgását várják

2011.02.04. 13:14
Rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezi a kiskunmajsai ellenzék. Az MSZP–SZDSZ–Fidesz-koalícióval szemben álló Polgári Szövetség Majsáért-frakció a Fidesz–KDNP-s alpolgármester eltávolítását szeretné napirendre tűzni. A városban ugyanis közolvasmány lett Abonyi Henrik facebookos levelezése, amelyben a tanár-politikus fiúdiákjait többek között ribanckáknak titulálta.
Abonyi Henrik (fotó: kis-kunsag.hu)
Abonyi Henrik (fotó: kis-kunsag.hu)

„Kapjabe :D:D:D” „Öööö, sajna az nem fog menni, azon objektív okból kifolyólag, hogy KICSI DDDDDDD és nincs nálam mindig nagyító:P” „Elég az magának, higgye csak el:D:D.” Ez a dialógus, és még sok hasonló hangvételű internetes bejegyzés okozott politikai botrányt Kiskunmajsán. A társalgás Abonyi Henrik Fidesz–KDNP-s alpolgármester és gimnáziumi tanár Facebook-oldalán zajlott. Abonyi saját diákjaival levelezett.

Az egyik diákkal folytatott chatből az is kiderült, hogy az alpolgármester egy nyolcadikos fiút százezer forinttal segített ki a szülők tudta és beleegyezése nélkül, más bejegyzésekben Abonyi többször is ribanckának, dögnek nevezte a fiúkat, akik őt viszont smileyk kíséretében lebuznyákozták.

A levelezésre egy volt képviselőjelölt irányította rá a figyelmet. Dózsáné Mihálka Betti egy komolyabb szöveggyűjteményt továbbított a város fontosabb helyeire és Abonyi munkahelyeire. Az alpolgármester igazi álláshalmozó, az önkormányzati munka mellett óraadó tanár a majsai Dózsa György Gimnáziumban, igazgató a kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskolában, közben hitoktató, kántor, valamint a helyi KDNP-elnöki tisztét is betölti.

Arról már beszámoltunk, hogy a gimnáziumban a tantestület részvételével egy hete tárgyalták meg a levelek tartalmát. Abonyi kollégái úgy ítélték meg, hogy a hangvétele, és a szövegekben levő trágárságok nem férnek össze az intézmény konzervatív nevelési szemléletével. Az igazgató írásbeli feljegyzést készített az ügyről, és nyomatékosan felhívta Abonyi figyelmét, hogy fejezze be a diákokkal folytatott levelezést.

Az azóta törölt Facebook-dialógusokat az iskola mellett megkapta a város polgármestere, Faludi Tamás is. A volt SZDSZ-es városvezető azonban eddig nem volt hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel. Faludi a városi MSZP-elnökkel együtt nevezte ki Abonyit alpolgármesternek októberben, hogy meglegyen az önkormányzat képviselőtestületében a minősített többség. Azóta a városban működik az ország egyetlen MSZP–SZDSZ–Fidesz-koalíciója.

A városi ellenzék  nem akarja annyiban hagyni az ügyet. Az egykori MDF-eseket tömörítő Polgári Szövetség Majsáért (PSZM) rendkívüli önkormányzati ülés összehívását kezdeményezi, amelynek egyetlen napirendi pontja Abonyi Henrik alpolgármester lemondatása lenne.

A PSZM közleményt is kiadott, amelyben azt írják, nem lehet a vezető az, akit fiatal partnerei is „pedo”-nak neveznek, „ilyen erkölcsi alapról nem lehet egy várost irányítani”. „Egy alpolgármesternek, az oktatási- és ifjúsági ügyekért felelősnek, különösen oda kell figyelni a megszólalásaira, a stílusára, sőt életvitelére, hiszen példát jelent mindenki, különösen a fiatalok számára.”

Abonyi korábban azt mondta, hogy politikai támadás részének tekinti a levelek szétküldését, később viszont már azt, hogy nem ő írta a bejegyzéseket, Facebook-oldalát ismeretlenek feltörték.