Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kormányszóvivő: Egyetértés a felsőoktatási törvény előkészítéséről

2011.02.04. 10:57
Újra egyeztetettek pénteken a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról a kormány, diákszervezetek és felsőoktatási intézmények képviselői. A kormányszóvivő szerint sikeres volt az egyeztetés, abban például mindenki egyetértett, hogy szükség van új felsőoktatási törvényre. Jövő héten hozzák nyilvánosságra az anyagot.

Egyetértés alakult ki a felek között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumokról azon az újabb egyeztetésen, amelyet a közigazgatási miniszter kezdeményezésére tartottak pénteken a kormány, diákszervezetek és felsőoktatási intézmények képviselőinek részvételével, mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

Nagy Anna a találkozó után felidézte: néhány héttel ezelőtt a felek arról állapodtak meg, hogy két dokumentumot állítanak össze: egy problématérképet, amely összefoglalja a felsőoktatás előtt álló megoldandó kérdéseket, illetve egy, az alapelveket rögzítő anyagot.

A kormányszóvivő szerint a dokumentumok elkészültek, "ezek összefésüléséből" összeállt az a két anyag, amelyekről tárgyaltak a résztvevők. Teljes egyetértés volt azt illetően, hogy nagy szükség van új felsőoktatási törvényre, mondta a kormányszóvivő.

A problématérkép az oktatás színvonalát, a minőséget érintő kérdésekre, a tömegesedésre, az állami szerepvállalás pontosítására, a felsőoktatás struktúrájára, ezen belül a vagyongazdálkodásra, az intézmények belső szervezetére, a döntési mechanizmus egyszerűsítésére terjed ki, ismertette Nagy Anna. Tartalmazza továbbá a felvételi követelményekkel, képzéssel kapcsolatos felvetéseket, illetve kutatással, innovációval, a felsőoktatás nemzetközi szerepvállalásával kapcsolatos kérdéseket.

A kormányszóvivő az alapelveket között említette, hogy a felsőoktatásnak a közjót kell szolgálnia, illetve azt a versenyképesség szolgálatába kell állítani. Az anyagok utolsó "összefésülése" a jövő hét elején történik meg, és várhatóan jövő hét közepén hozzák nyilvánosságra a végleges dokumentumot is Nagy Anna szerint.

Nagyon bízunk abban, hogy a folyamat végén megszülető felsőoktatási törvényt mindenki magáénak érzi majd, és olyan lesz, amivel mindenki egyetért; a törvényjavaslat kidolgozása ennek jegyében fog történni, mondta a kormányszóvivő.

Az új dokumentumok kidolgozásáról azután döntöttek, hogy a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkárság felsőoktatási koncepcióját sorozatos támadások érték. Pokorni Zoltán tavalyi ősszel már élesen kritizálta a felsőoktatási koncepciót. Kifogásolta a tervezetet az egyetemi vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia, kifogásai voltak a Magyar Akkreditációs Bizottságnak és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának is. Legutóbb az országgyűlés Fidesz-KDNP-s oktatási munkacsoportjáról derült ki, hogy nem értenek egyet a felsőoktatási koncepcióval, hiányolják a hatástanulmányokat, s úgy vélik: inkább az MTA elnöke által írt alapkoncepciót kellene alapul venni.