Gárdamellényben mondja Pintér szemébe

2011.02.04. 09:18 Módosítva: 2011.02.04. 12:11
A Jobbik egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zsákfaluban, Lakon tartott fáklyás felvonulást a brutálisan meggyilkolt laki és kovácsvágási asszonyok emlékére, akiket a gyanú szerint cigányok öltek meg. Felszólalt Vona Gábor, és Ica néni háza előtt beszédet mondott Molnár Oszkár is. A körülbelül 500 fős demonstráción nem volt nagyobb rendbontás, csak a Magyar Gárda volt főhadnagyát vitték be az őrsre oroszlános kabátja miatt. A helyi cigánysoron félelem uralkodik, és úgy vélik, folt esett az eddig jó hírű laki cigányok becsületén.

Szikszón ott kellett lefordulnunk balra a festői szépségű tájon fekvő Lak község felé, ahol egy sovány kutya az út közepén lótrágyát falatozott, mit sem törődve az arra járó autókkal. A 81 éves Ica nénit január 24-én  holtan találták lakásában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban. Rablásra, dulakodásra utaló nyomok nem voltak a helyszínen, de a vizsgálatok nem zárták ki az idegenkezűséget. A rendőrség szerint a községben több gyerek hetek óta azzal szórakozott, hogy esténként a falut járták, és ha valahol világosságot láttak, beugrottak az udvarra, lekapcsolták a villanyórát, majd elszaladtak.

A rendőrség szerint így történhetett ez január 23-án este is, amikor a négy, 12 év körüli fiú az idős asszony portáján járt. A rendőrség megalapozott gyanúja, hogy a nő sérüléseit a gyerekek okozták, ezért elrendelték a fiúk ideiglenes intézeti elhelyezését. Halált okozó testi sértés miatt folyik eljárás.

Galéria Lakról a fórum idejérőlFotó: Huszti István
Galéria Lakról a fórum idejéről
Fotó: Huszti István

Statisztikák

A négy gyanúsított mind a laki cigánysorról való, és az utóbbi időben több olyan eset történt a környéken, amikor magányos, védtelen időseket támadtak meg. A Jobbik ezért a laki ügy után elérkezettnek látta az időt egy lakossági fórumra, amin felszólították Pintér Sándort: tegyen határozottabb lépéseket, hogy “az idős embereket ne gyilkolásszák halomra” hazánkban.

Elérte célját a Jobbik? Nyomravezetői díjat tűztek ki

Háromszázezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a Borsod megyei rendőrfőkapitány a Kovácsvágáson történt, halált okozó testi sértés ügyében - közölte a rendőrség pénteken.

Január 26-án éjszaka ismeretlen tettes behatolt a település egyik családi házába, ahol olyan súlyosan bántalmazta az ott lakó 80 éves asszonyt, hogy az áldozat a helyszínen életét vesztette - közölte Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben halált okozó testi sértés bűntettének gyanúja miatt indított eljárást.

A Jobbik közleménye szerint a kormány ígéretével ellentétben nem tesz semmit a közbiztonság javításáért, sőt, az általuk közölt statisztikák alapján 2010-ben 17 százalékkal nőtt a betöréses lopások száma, 382 százalékkal a vérfertőzéseké és 1412 százalékkal az uzsora-bűncselekményeké. Ezek - a párt álláspontja szerint - azok a bűncselekmények, amik a cigány etnikumhoz köthetőek.

A Belügyminisztérium szerint azonban a Jobbik által említett statisztikák pont annak köszönhetőek, hogy a felsorolt bűncselekményekben a rendőrség ma már jóval hatékonyabban lép fel, ezért sokkal több esetben sikerül eljárást indítaniuk, vagy eseteket felderíteniük. A minisztérium közleménye szerint az, hogy Lakon a brutális gyilkosság elkövetőit ilyen rövid időn belül elfogták, szintén a rendőrségbe vetett bizalom erősödésének a jele. A Jobbik támadásaira reagálva megemlítették, hogy a három dobás törvénye és a szigorított szabálysértési törvény hatékony eszköz az elmúlt nyolc évben elszabadult bűnözési hullám visszaszorítására.

Fórum

A csütörtök esti lakossági fórum miatt érdekes helyzet alakult ki a körülbelül hatszáz fős faluban. A központtól viszonylag távol lévő cigánysoron a lakók félve várták az este hat órát, amikorra Vona Gábor beszédét ígérték. Négy körül még csak a színpadot szerelték a művház előtt, és a faluban szinte csak rendőröket lehetett látni. A fő utcán áthaladva a Dankó Pista utcába indultunk, a cigánysorra, ahol már újságírók és a TASZ munkatársai beszélgettek a helyiekkel.

Az egyik gyanúsított szülei
Az egyik gyanúsított szülei

Soron

A laki cigánysor egyik lakója, Siroki Gyula készségesen kalauzolt végig minket a Dankó és az Akácfa utcákon, megmutatva, melyik házakból vitték el a gyerekeket. A környéken tapasztaltakhoz képest Lakon meglepően takaros a cigánysor. Csak kevés ház van nagyon elhanyagolt állapotban. Ezeknek nincs kerítése, koszosak, a házakba nem szívesen térne be az ember. De a legtöbb házon látszik, hogy kevés pénzből is megpróbálják rendben tartani, csinosítgatni. “Húsz éve a laki cigányok ki voltak emelve. Büszkék lehettünk rá, hogy mi rendes cigányok vagyunk, most meg nézze, mi van itt. Ide jön a Jobbik tüntetni” - panaszkodtak többen a soron.

Sokak szerint vannak itt tisztességes emberek is, és annak ellenére, hogy szerintük nincs is bizonyíték a gyerekek ellen, a laki cigányságot okolják. Egy kissé illuminált bácsi szerint vannak a faluban cigánygyűlölők, de szerinte a cigányság is gyűlöli egymást, mert a fő probléma, hogy az emberekben ma már nincs meg az egymás iránti tisztelet.

A cigánysor lakói egyöntetűen állították, hogy szegény Ica néni sokat járt a sorra, mivel gazdálkodott, alkalmi munkákra innen vitt embereket a házához, ismerték, jóban voltak vele. “Élelmes néni volt. Volt szőlője, háztájija, jártak hozzá innen emberek kapálni, ásózni, kőműves munkákat csinálni” - mesélték.

Az eset rányomta a bélyegét a helyi hangulatra: “Azóta máshogy köszönnek nekünk, cigányoknak a faluban, pedig sok itt a normális ember” - mondta Siroki Gyula. A jeges, meredek utcán mindenki tudta, hogy rossz gyerekek voltak, akiket elvittek, nemrég például a kultúrházat is feltörték, de mivel nem vittek el semmit, a polgármester nem tett feljelentést. “Azt hittük, a kultúr miatt keresik őket” - meséli egy asszony.

Ártatlan

Az egyik gyerek édesanyja, Emese, egy nagyon rossz állapotú, kerítés nélküli házból lépett elő, a soron az utolsóból, hogy elmondja, a gyerekek ártatlanok. “Rosszak voltak, de azért embert nem öltek” - mondta hevesen. “El tudja képzelni, hogy négy kisgyerek megöl valakit?! Megmondom én magának, ezt nem négy gyerek tette, hanem két felnőtt” - beszélte el, és kifogásolta, hogy az interneten tényként jelent meg, hogy a négy gyerek követte el a tettet.

Az ő fia a nyolc gyereke közül a harmadik legidősebb, 12 éves. A cigánysoron arról beszéltek, hogy 43-as lábnyomokat találtak a helyszínen, és jelenleg egy DNS-vizsgálat folyik, a család attól reméli, hogy bebizonyosodik, ki a gyilkos.

“Nagyon ártatlan az én gyerekem, tudom, mert vasárnap este itthon aludt” - mondta Emese, majd alul öltözött kislányát beküldte a házba. “Aki csinálta, azt begyújtom élve, lelocsolom a házát, azt' ott fog lobogni” - szólalt meg a háttérből a feldúlt apa. Stábunkat izgatott tekintetek követték, volt aki elmondta, nem fél, mert nem bűnös, volt, aki szerint “a laki cigány ilyet nem csinál”.

Laki fórum

A faluban vannak gondok. A helyiek szerint az előző polgármester ellopott 72 millió forintot, a közvilágítás sincs kifizetve, ezért este alig pislákol valami fény az utcákon. Az esti rendezvény miatt a kocsmákat bezárták aznap, a Jobbik színpadáról nemzetirock-számokkal szórakoztatták a zászlós gyülekezőket. A hat órára meghirdetett beszédek csaknem egy órát csúsztak, mert a rendőrök minden faluba érkező autót igazoltattak, így lassan gyűlt össze a körülbelül 500 tüntető a mínusz öt fokban. A jobbikosok békésen, be-bekiabálva szidták a cigányokat, a rendőröket, a kormányt, az Orbánt és az újságírókat a várakozás alatt.

Elállták a gárdisták a rendőrautó útját

“Gáz van, viszik a Robit” - hallottam meg egyszer csak a tömegben. Mint kiderült, a rendőrség felelősségre vonta Kiss Róbertet, a Magyar Gárda volt főhadnagyát, mert a magyar jogszabályok által tiltott gárdaöltözéket viselt. A tüntetők, és jobbikus politikusok próbálták meggyőzni a rendőröket, hogy ne vigyék el, de hiába, beültették a Transitba. Ekkor azt találták ki, hogy összefogással elállják az autó útját, amit a rendőrség 10-15 percig békésen tűrt, majd egy kisebb osztagot küldött az autó előtt állókra. Eltávolították őket az útból, és Kiss Róbertet beszállították az edelényi őrsre.

“Ez nonszensz, nem ez a bűncselekmény, mi nem lopunk” - érvelt az egyik tüntető, aki úgy vélte, Orbán Viktorhoz képest Gyurcsány Ferenc “kismiska” volt. “Hol voltatok, amikor a mamát megölték, ávósok?!” - provokálták a rendőröket, akiknek aznap sok mindent le kellett nyelniük tőlük. Hozzá tartozik, hogy a rendőrök nem vetettek be teljes szigort, mert több oroszlános egyenruhás ember tartózkodott a helyszínen, de csak Kiss Róbertet vitték el.

Elállják az utat
Elállják az utat

A Jobbik egyik felszólalója, a BAZ megyei önkormányzat jobbikos elnöke, Szegedi Márton szerint a polgárháború nem közeleg, ez már maga a polgárháború. “Fegyverbe!” - suttogta erre egy mellettem álló, fiatal nő. “A mi problémáink nem érdeklik az ország vezetőit” - vélte Szegedi, amire egy bekiabáló így logikázott: “Miért érdekelné, hiszen ő is cigány” - és ezen sokan nevettek. Egy felszólaló szerint pár év múlva 3 millió nyugdíjas és 3 millió cigány fog élni Magyarországon, ez beláthatatlan következményekkel járhat.

Ötlet

Egy képviselő a tragikus eseteket sorolta - Dopeman nagymamája belehalt sérüléseibe, Ica nénit agyonverték és így tovább -, és a többi felszólaló is igyekezett olyanokat mondani, amit egy jobbikos tüntető nem hagyhat szó nélkül, ezért egyre durvább dolgokat kiabáltak be a tömegből. “Tarkólövés!”, “Vissza nekik Hitlert!”, “Eltörni nekik is mindenüket!” - sorolok fel párat a tüntetők rögtönzött ötletbörzéjéből.

Az egyik jobbikos vezető a halálbüntetés visszaállítását fontolná meg, Vona Gábor viszont bentlakásos intézetekben próbálná meg megnevelni a cigányságot. Vona beszédében bejelentette, hogy február 14-én, a parlament tavaszi ülésének első napján gárdamellényben fogja Pintér Sándor szemébe mondani, hogy a kormány nem tesz meg mindent a bűnözés visszaszorítása érdekében, de ezt úgy sikerült megfogalmaznia, hogy "Pintér még mindig nem számolta fel a közbiztonságot". “Ha akarják, most is felveszek egy oroszlános mellényt, nem érdekel, vigyenek!” - szónokolt.

Jobbik: Népirtás és háború Borsodban

Beszéde végeztével, lassú dobolás mellett a fáklyás emberek megindultak a Kossuth utca 62. felé, Ica néni házához, gyertyát gyújtani emlékére. Itt Molnár Oszkár mondott beszédet, aki szerint szomorú, hogy szüleink és nagyszüleink már nem tudnak elmenekülni az ilyen falvakból, ezért félelemben és rettegésben kell élniük, nem számíthatnak szolidaritásra. “Másfél éve kimondtam dolgokat, ami miatt kizártak a pártomból” - mondta Molnár. “Jobban jártál!” - vigasztalta egy fáklyás bekiabáló. “Igen, én is így érzem, köszönöm” - válaszolta neki Edelény független polgármestere.

Vona Gábor
Vona Gábor

Páran még felvetették, hogy el kéne nézni a cigánysorra, de nem találtak megértő fülekre. Ez amúgy is lehetetlen lett volna, mert rendőrök állták el az oda vezető utat. Autóikhoz visszafelé menet pár ház elé már kimerészkedtek a lakók, és mosolyogva nézték, ahogy a tüntetők hazamennek.