Megalakult a szerb és ukrán kisebbségi önkormányzat

2011.02.05. 17:11

Hangos viták kísérték az Országos Ukrán Önkormányzat megalakulását szombaton Budapesten; a grémium kisebbik frakciója az eskütételt követően kivonult az ülésről, és közölte: büntetőfeljelentést tesz az önkormányzat régi-új elnöke ellen. A kivonulók ellen pedig az újraválasztott vezető indítana eljárást, mert szerinte álukránokként jutottak a testületbe.

Rucskó Viktor, a Kijevi Rusz vezetője már az ülés kezdetén megszólaló ukrán himnusz alatt is ülve maradt, és ugyanerre biztatta képviselőtársait, azt hangoztatva, "mi a magyar nemzet, és nem az ukránok tagjai vagyunk". A hatályos szervezeti és működési szabályzatra, valamint a kisebbségi törvényre hivatkozva azt követelte, az alakuló ülést magyarul vezessék le, mert mint fogalmazott, "nem értik a nyelvet", és szerinte a többségben lévő frakció tagjai nem is ukránul beszélnek.

Miután a korelnök az ülést ennek ellenére a kisebbségi nyelven vezette le, az ellenzéki frakcióvezető folyamatos bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját.

Vita bontakozott ki amiatt is, hogy a képviselői esküt a kisebbség nyelvén kellett elmondaniuk. Miután a MUKE 13 képviselője ukránul elmondta az esküszöveget, a kisebbik frakció tagjai ugyanezt magyar nyelven tették meg.

Rucskó Viktor távozik az Országos Ukrán Önkormányzat alakuló üléséről
Rucskó Viktor távozik az Országos Ukrán Önkormányzat alakuló üléséről

Mindenki feljelent mindenkit

A közgyűlés végül Hartyányi Jaroszlavát, a MUKE képviselőjét 13-8 arányban választotta meg ismét elnöknek. Miután Rucskó Viktor, a Kijevi Ruszok elnökjelöltje mindössze 8 támogató szavazatot kapott, a frakció tagjai kivonultak az ülésteremből azt hangoztatva, "törvénytelenséghez nem asszisztálnak".

Hartyányi Jaroszlava, a testület újraválasztott elnöke, aki negyedik ciklusát kezdheti meg az országos önkormányzat élén, azt mondta: törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy álkisebbségiek ne alakíthassanak kisebbségi önkormányzatokat, és ha ezt megteszik, börtönbüntetésre és a közügyektől való eltiltásra ítéljék őket.

Az alig pár ezer főre becsült magyarországi ukránok vezetetője a testületbe jutott álukránok miatt azt sem zárta ki, hogy a későbbiekben feloszlatják az országos önkormányzatot, és akkor új választásokat kell tartani. Hozzáfűzte, rágalmazás és más bűncselekmények miatt jogi lépéseket tesznek a Kijevi Ruszok ellen.

Rucskó Viktor szerint mivel az esküt letették, teljes jogú képviselőnek számítanak, és élni is fognak ezzel a jogukkal. Rendkívüli üléseket kezdeményeznek, és ha a helyzet rendeződik, konstruktív ellenzékként, párbeszédet folytatva kívánnak dolgozni az ukrán közösségért.

A szerbeknél nem volt vita

A következő négy évben is Alexov Ljubomir irányíthatja a Szerb Országos Önkormányzatot, miután a 21 tagú közgyűlés a szombati budapesti alakuló ülésen az addigi vezetőnek szavazott bizalmat.

Szavaznak a képviselők a Szerb Országos Önkormányzat alakuló ülésén
Szavaznak a képviselők a Szerb Országos Önkormányzat alakuló ülésén

A szerb kisebbség önkormányzatában a Szegedi Helyi Szerb Közösség 15, a Srpski Forum Egyesület 6 mandátumot kapott a január 9-i kisebbségi választásokon. A grémium új elnökhelyettesei Rusz Borivoj és Pavlov Milica, a szegedi szerbek képviselői lettek.

A magyarországi 13 nemzeti és etnikai kisebbség országos önkormányzatának február 8-ig kell megalakulnia.