Mégsem bővül a Szépművészeti Múzeum

2011.02.05. 14:35

Az eredeti elképzelések szerint már használni lehetne a Szépművészeti Múzeum föld alatti, kibővített tereit, ám a munka elkezdése mostanáig csúszott. A halogatás hátterében a Népszabadság szerint az áll, hogy a napokban a kormány lefújta az építkezést.

A Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésére (közönségforgalmi és kiállítóterek kerültek volna oda) elsősorban az EU biztosított volna forrást. A hivatalosan a Hősök tere turisztikai fejlesztésére szánt, körülbelül négymilliárd forint nagy része uniós forrásból érkezett volna, ezért is meghökkentő a mostani döntés, hiszen költségvetési indok nem állhat mögötte.

A Schickedanz Albert tervei alapján épült Szépművészeti Múzeum
A Schickedanz Albert tervei alapján épült Szépművészeti Múzeum

Mint azt korábban megírtuk, tavaly tavasszal igen erős civil és szakmai mozgalom bontakozott ki a bővítés ellen: különösen sokan kifogásolták Karácsony Tamás tervének azt a részét, amely a lépcső bevágásával teremtett volna új bejáratot.

Ezt az elemet a tiltakozás hatására néhány hónappal később Baán László főigazgató el is hagyatta a tervből. A jelenlegi elképzelések szerint - amelyek megvalósítására két hete írtak ki közbeszerzést - két áttetsző üveghasáb biztosítana lejárást a térről az új terekbe.

Megerősítették

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága szombat délután az MTI-nek megerősítette, hogy felülvizsgálta a kormány a Szépművészeti Múzeum bővítésének eddigi terveit, és úgy döntött, hogy a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósuljon meg.

Az új elképzelésekről Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója február közepén tájékoztatja majd a közvéleményt.