no

Ötfajta mézet vonnak ki forgalomból

2011.02.06. 15:58

Újabb méztermékek forgalmazását tiltotta meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a december közepe óta tartó vizsgálatok közben. A Klenáncz Méhészet négy termékét és a Németh Méhészet egy termékét kellett levenni a boltok polcairól - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárságának közleményében.

A 2010. december 17-én elrendelt országos mézellenőrzés részeként az MGSzH munkatársai folyamatosan vizsgálatokat tartanak a mézcsomagolóknál és a mézforgalmazóknál.

D  ZA20090915001

Az ellenőrzések során a hatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakemberei mintát vettek a Klenáncz Kft. termékeiből. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a "Virágméz ceruzatasakban" elnevezésű mézben, az 500 grammos Akácmézben, a 900 grammos Aro virágmézben, és a 25 grammos Reggeliző mézben antibiotikumot mutattak ki.

A hatóság elrendelte a szennyezett élelmiszerek forgalomból való kivonását, valamint visszahívta a termékeket. A Klenáncz Kft. termékeiből további mintákat vettek, az eredményig ezeket a tételeket is kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A Vas Megyei MgSzH munkatársai a Német Méhészet mézcsomagoló üzemében vettek mintát az 500 grammos akácmézből. A laboratóriumi vizsgálatok ebben is antibiotikumot mutattak ki. A hatóság elrendelte az érintett termék visszahívását a kereskedelmi forgalomból. További tételekből is mintát vettek, az eredményig ezek forgalmazását megtiltották. Az esetek kivizsgálása és a bírságok kiszabása még tart.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december 17-én rendelt el országos, teljes körű mézellenőrzést, azt követően, hogy egy televíziós műsor tudósításából kiderült: a Pannon Honig Kft. gödöllői irodájában a cég ügyvezetője jelöletlen mézet adott el számla nélkül, és felmerült a gyanú, hogy a mézben a határértéket meghaladó antibiotikum mennyiség van.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal feljelentést tett a cég ellen.