Milliárdos beszerzés versenyeztetés nélkül

2011.02.07. 09:06
Darabonként 720 ezerért vesznek új motorosruhát, 6 millió forintért új motorokat és 14 millió forintért új kisbuszokat a Belügyminisztériumnál.

Több mint egymilliárd forintért vásárol különböző felszereléseket közbeszerzés nélkül a Belügyminisztérium (BM). A Blikk birtokába került dokumentum szerint Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági okokból kért január 10-én mentességet a közbeszerzés alól az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságától, és úgy tudják, egy héttel később, január 17-én meg is kapta az engedélyt a testület rendkívüli ülésén. Az EU-elnökséggel összefüggésben megvásárolt felszerelések között jó néhány különlegesen drága tétel is szerepel.

A levél szerint összesen öt, április és június között Budapesten rendezett konferenciával indokolja a BM a hihetetlen kiadásokat. Külföldi kormányzati vezetőket terveznek ebből a pénzből megvédeni.

Versenyeztetés nélkül terveznek megvenni száz motorosruhát, darabonként 720 ezer forintért, összesen 72 millió forintért. A tervek között szerepel 60 rendőrségi motor megvásárlása, darabonként 6 millió forintért, összesen 360 millió forintotért. 12 mikrobuszért összesen 173 millió forintot fizetnének pályáztatás nélkül, az öt rendezvényen működő számítástechnikai rendszerért pedig 293 millió forint közpénzt költene a belügy.