3 embert gyanúsítanak a moszkvai követségi épület eladása miatt

2011.02.08. 12:47 Módosítva: 2011.02.08. 19:07
A volt külügyi államtitkárt, moszkvai nagykövetet és MNV-vezérigazgatót már őrizetbe is vette a Központi Nyomozó Főügyészség.
Horváthné Fekszi Márta (Fotó: Illyés Tibor)
Horváthné Fekszi Márta (Fotó: Illyés Tibor)

Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát, Székely Árpád korábbi nagykövetet és Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját a moszkvai magyar nagykövetség egyik ingatlanának eladásával kapcsolatban gyanúsítottként hallgatja ki a Központi Nyomozó Főügyészség ezekben a percekben - közölte az MTV Híradó déli kiadása.

A nyomozó ügyészek kedden házkutatást tartottak a három ember lakásaiban és bizonyítékokat foglaltak le. A közszolgálati televízió híradója úgy tudja: mindhármukat lakásukról, illetve jelenlegi munkahelyükről állították elő, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg őket. Mindhárom embert őrizetbe vették.

Az ügyészség szerint a moszkvai kereskedelmi képviselet épületét áron alul adták el, s ezzel 11 milliárd forint kárt okoztak az államnak - közölte a híradó, amely szerint a gyanúsítottak őrizetbe vételéről a kihallgatások után dönt az ügyészség.

Fekszi Márta kabinetfőnöki majd államtitkári megbízatása után 2010 januárjától New York-i ENSZ-nagykövet volt, de az Orbán-kormány tavaly októberben hazarendelte. Tavaly májusban Székely Árpád volt moszkvai nagykövet a Hír Tv-nek és a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy Fekszi Márta adott utasítást a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének eladásáról szóló szerződés aláírására.

A Duna Tv egyik fideszes kurátora tavaly azt közölte: Fekszi Márta, aki a Bajnai-kormány alatt a Külügyminisztérium kabinetfőnöke volt, 2009-ben közbenjárt azért, hogy a tárca szerződést kössön egy az Európai Uniót népszerűsítő műsorsorozat elkészítésére a Duna Tv-vel, sőt elintézte, hogy a produkciót a politikus férjének és fiának vállalkozása gyártsa le. Fekszi azt állította: az ügyben nem ő döntött, nem is tudta, hogy a tévé a családja cégével szerződött, s személyiségi joga megsértése miatt eljárást indított.

Tátrai Miklós a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábban menesztett vezérigazgatóját tavaly augusztusban a Sukoró-ügyben vették őrizetbe különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Tátrai előzetes ketartóztatásba is került, december óta szabadlábon védekezik. Az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2009-es működéséről szóló tavaly szeptemberi jelentésében Sukoró és más ügyek mellett foglalkozik a moszkvai követségi ingatlan értékesítésének visszás körülményeivel is.