Gyurcsányt is meghallgathatják a moszkvai ingatlanmutyi miatt

2011.02.09. 15:54
Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a moszkvai kereskedelmi kirendeltség 2008-as értékesítése miatt. A hivatal olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a 2008-as pályázat nyertesével már 2005-ben volt egy előszerződés az épület eladására, amit végül még olcsóbban, piaci értékénél becslés szerint 5 milliárd forinttal kevesebbért játszott át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy luxemburgi székhelyű cégnek.

Leveleket, hivatalos feljegyzéseket, titkosított rejtjeltáviratot hozott nyilvánosságra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A dokumentumok a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásának vizsgálata közben kerültek elő. A vizsgálat befejeztével a KEHI hűtlen és hanyag kezelés, valamint magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett.

Az ügyben, amelyről először az Origo számolt be egy cikksorozatban, már egyébként ügyészségi eljárás is folyik, mert a Moszkva frekventált helyén álló épületet gyanú szerint milliárdokkal olcsóbban adták el egy gyanús hátterű cégnek. Egyes becslések szerint az épület 9-12 milliárd forintot ért (a telek a moszkvai önkormányzaté, az épület és a korlátlan haszonélvezeti jog a magyar államé volt), de végül 3 és fél milliárd forintért adott túl rajta a nemzeti vagyonkezelő.

Klikk a rejtjeltáviratra a dokumentumokért!
Klikk a rejtjeltáviratra a dokumentumokért!

Gaál Szabolcs Barna, a KEHI elnöke elmondta, hogy egy levél azt bizonyítja, hogy 2005-ben elkészült már egy szerződéstervezet, amely szerint az épületet 23,7 millió dollárért megvette volna a Diamond Air nevű, luxemburgi bejegyzésű cég. Egy nem sokkal a tervezet után kelt külügyminisztériumi rejtjeltávirat szerint a közigazgatási államtitkár kevésnek tartotta ezt az árat. (A rejtjeltávirat titkosítását tavaly decemberben oldották fel.)

Az épületet végül egy 2006-os kormányhatározat jelölte ki értékesítésre, majd 2008. márciusában született egy szerződés, amely szerint a Diamond Air megveszi az épületet, pontosan a 2005-ben meghatározott 23,7 millió dolláros (magyar oldalról megkifogásolt) áron. A szerződést követő napokban 21 millió dollár megérkezett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő számlájára. (Hogy miért csak ennyi, nem tudni, de ennek az összegnek később jelentősége lett.)

A moszkvai kereskedelmi központ épülete - klikk a nagyobb verzióért! (Fotó: Gevargiz. A kép a Panoramio rendszerből származik, így rá a tulajdonos szerzői jogai érvényesek.)
A moszkvai kereskedelmi központ épülete - klikk a nagyobb verzióért! (Fotó: Gevargiz. A kép a Panoramio rendszerből származik, így rá a tulajdonos szerzői jogai érvényesek.)

Kiderült ugyanis, hogy a szerződés megkötésére nem volt engedély, ezért azt magyar részről semmisnek nyilvánították, azzal az indokkal, hogy a vételár a magyar állam részére elfogadhatatlanul hátrányos volt. Az erről szóló iratra felkerült egy rájegyzés azonban, ami szerint Faller Jenő és Horváthné Fekszi Márta államtitkárok engedélyt adtak az eljárásra, és hogy Veres János pénzügyminiszter beszélt az ügyben Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával.

A 2008. júniusi dobogókői kihelyezett kormányülésre finomodott a magyar álláspont: egy bemutatott emlékeztető szerint a kormány tudomásul vette, hogy az ingatlan kikerült az állami vagyonból. Emellett Gaál Szabolcs Barna szerint a kormány tulajdonképpen arra utasította a két érintett minisztert, hogy papírozza le az ügyet.

A KEHI elnöke szerint az ülésen részt vett a teljes akkori kormány, a hatóságnak vizsgálnia kell az eladásba belenyugodó határozat körülményeit. (Mivel a kormányülésen ott volt Gyurcsány Ferenc kormányfő is, ő is számíthat arra, hogy megkérdezik az ügyről.)


View Larger Map

A csak a kormányülés után kiírt pályázatot végül nagy meglepetésre a Diamond Air nyerte, ezúttal 21 millió dolláros vételárral (éppen annyival tehát, amennyit korábban már átutalt). A KEHI-vizsgálat szerint a pályázaton is sok további szabálytalanságot követtek el a Diamond Air helyzetbe hozására. 2008. november 5-én megkötik a végső szerződést, 21,3 millió dollárra. Külön érdekes, hogy a Diamond Air közölte, hogy az összeget már 2006-ban befizette.

Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát, Székely Árpád korábbi nagykövetet és Tátrai Miklóst, a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját az ingatlan eladásával kapcsolatban kedden már  kihallgatta gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Népszabadság korábbi cikkei szerint a 80-as évekből származó épület nem volt rentábilisan működtethető, több milliárd forintos felújításra szorult. A két legnagyobb bérlője a a Richter Gedeon Zrt. és az Egis Zrt. volt, egyikük meg is vette volna a kirendeltség egy részét.