Brüsszel már megkapta a módosított médiatörvény-tervezetet

2011.02.10. 16:40 Módosítva: 2011.02.10. 17:06

Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormánytól a médiatörvény módosításának tervezetét – közölte csütörtökön az EU médiabiztosa, Neelie Kroes  szóvivője. "Az Európai Bizottság gondosan tanulmányozza a tervezetet, és a lehető legrövidebb időn belül értékelést ad, hogy az minden vonatkozásban összhangban áll-e az EU-joggal" - közölte Jonathan Todd, hozzátéve, hogy az uniós végrehajtó testületnek egyelőre semmi további közlendője nincs ebben a kérdéskörben.

A témafelelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján csütörtök délután még nem volt olvasható a módosítás-tervezet, a tárca későbbre ígért tájékoztatást.

A javaslatok elkészültéről szóló (KIM) közlemény szerint a magyar fél nyitott a további egyeztetésekre, "hiszen a kormány korábban is hangsúlyozta, elkötelezett azt illetően, hogy a (...) nemzeti szabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek." Emlékezetes, hogy a törvény beterjesztésekor és elfogadásakor a kormánypárti politikusok egyöntetűen állították, hogy a törvény mindenben megfelel az uniós követelményeknek.

A magyar kormány és az Európai Bizottság szakértői hétfőn tárgyaltak egymással Brüsszelben. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár akkor úgy nyilatkozott: mindkét fél szövegszerű javaslatokat tett azzal a három észrevétellel kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság a médiatörvényről korábban levélben megfogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a hatfős magyar szakértői delegáció a bizottság észrevételeit "hazahozza", és a kormány azokra csütörtökön válaszol.

A konzultációt a magyar kormány javasolta azt követően, hogy elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület aggályaira, amelyek a regisztrációs szabályok és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztését, illetve a médiatörvény területi hatályát kifogásolták.