Ökrök a Kossuth téren

2011.02.10. 12:44
GMO-moratóriumot, az európai uniós szabályok szigorítását, a génmódosított növények termesztésének betiltását szorgalmazta a Greenpeace a Parlament előtt. Az ökrök nagyok, a berkenyelé jó, a felhígulás rossz. Magyarország szálljon síkra.

A herélt bikát négyéves koráig tinónak, onnantól viszont ökörnek nevezzük. Ezt Bogár Károlytól, Csibész és Csákó tulajdonoságtól tudtam meg a Kossuth téren. Csibész ez idő szerint 930 kilogrammot nyom, Csákó 860-at, de nyáron, legeltetéskor két mázsát is magukra szedhetnek még pluszban. Felsőgödön laknak, ha dolgozni kell, kocsit húznak, hosszabb távolságokat nyitott utánfutóban tesznek meg, zártban nem férne el a marha nagy szarvuk. Ha hideg van a menetszél miatt, lesunyják a fejüket. És a szarvuk hegyével is tudnak vakarózni, saját szememmel láttam.

Ökrök a Kossuth téren

A két kimondottan jó fejnek tűnő ökör egy rackajuh, néhány gazda, számos tehenészlegénynek és menyecskének öltözött Greenpeace-aktivista, a szervezet pár fontos embere és egy politikus társaságában szállt síkra a Parlament előtt a GMO-mentes Európáért. A zöldszervezet egy 380 négyzetméteres aszfaltrajzot is kiterített bónusznak, hogy mit ábrázolt, azt a fotósunk mesélte el, ugyanis emelvényre kellett mászni a látványért. Önök meg megtekinthetik ügyesen a galériában.

A GMO-mentes Európába a szabályozás szigorításán és a génmódosított növények termesztésének betiltásán keresztül vezet az út, ennek érdekében a Greenpeace és az Avaaz szervezetek több mint egymillió aláírást gyűjtöttek össze. Az európai uniós polgári kezdeményezés műfaját a 2009. december 1-jén életbe lépett lisszaboni szerződés teremtette meg, ez az első ilyen, amit sikerre vittek.

Az Európai Bizottság vitatja a petíció érvényességét, ezért Tömöri Balázs greenpeace-es kampányfelelős, Vetier Mária EU-szakértő és Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke karöltve biztatják az unió soros elnöki tisztét betöltő Magyarországot, hogy képviseljen markáns álláspontot a megfelelő fórumokon.

Vetier Mária azt mondta: "A Greenpeace felszólítja a kormányt, hogy amikor a tanácsi szavazást vezeti majd, követelje meg a bizottságtól a GMO-moratóriumot követelő polgári kezdeményezés elismerését." Jávor Benedek pedig kifejtette, bár az EU huszonhét államának egyikében sem preferálják a génmódosítást, ezzel együtt felmerül, hogy a kérdés szabályozását tagországi szintre vigyék le, ami nem lenne jó, mert felhígulást eredményezhet.

Kaptunk papírt is, miszerint a GMO-termőterület 2009-ben az EU teljes mezőgazdasági termőterületének csupán 0,21%-át teszi ki, idén februárban ráadásul betiltotta MON810-es kukorica termesztését, moratórium tehát nyolc tagállamban van ez idő szerint. Ami azonban több a nullánál, az több a nullánál. Mindez nem gyerekjáték, nemrég például azt írtuk, joggal aggódhatnak Európában a genetikailag módosított növények miatt, hiszen az Egyesült Államokban bebizonyosodott, nem lehet megakadályozni e növények terjedését. Az ellenálló fajok pedig felboríthatják a természet ökológiai egyensúlyát.

A fiatalemberek és menyecskék az akció közben lencse- és szezámmagpástétomos, tökmagkrémes és bivalysajtos tönkölybúza kenyérrel, valamint berkenye- és ribizlilével kínálták a jelen lévőket. A nagyját leteszteltük, finom volt minden, különösen a bivalysajt és a berkenyelé, komplex illatok, friss ízek, bársonyos csersavak. Az arra járó nyugdíjasoknak és japán turistáknak is ízlett a tízórai, csattogtak az állkapcsok, kattogtak a fényképezőgépek.